"Nu ne vom opune producătorilor cehi care livrează echipamente militare". Cehia va continua să sprijine militar Ucraina, dar baza vor fi companiile din industria de apărare

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Guvernul Cehiei aprobă antrenarea soldaților ucraineni pe teritoriul ceh. Sursa foto: czdefence.com.
Guvernul Cehiei aprobă antrenarea soldaților ucraineni pe teritoriul ceh. Sursa foto: czdefence.com.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Praga, ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, a declarat, pe 12.12.2023, că, de la începutul războiului din Ucraina, Republica Cehă a furnizat Kievului echipamente militare în valoare de 6,2 miliarde de coroane (peste 250 de milioane de euro). În același timp, valoarea licențelor emise pentru livrarea de materiale militare a atins o sumă de 117 miliarde de coroane (aproximativ 4,8 miliarde de euro).

Din luna februarie 2022 și până în prezent, Republica Cehă a transferat armatei ucrainene, de exemplu, elicoptere de luptă, tancuri, mașini de luptă ale infanteriei, instalații de artilerie autorpopulsate sau lansatoare de rachete.

Însă, nu vor mai fi trimise la Kiev alte materiale militare din depozitele Armatei, ci doar direct de la companiile cehe.  ''Vom continua 100% să nu punem obstacole în calea eliberării licențelor”, spune Jana Černochová, citată de CTK.

Ajutoarele vor continua, de exemplu, sub forma pregătirii militarilor ucraineni sau în cadrul unor coaliții cu alte state, cum ar fi așa-numita “coaliție de deminare”, care include și Slovacia. În același timp, vor fi continuate și ajutoarele umanitare.

,,Vom face ce vom face, dar fără să mai trimitem ajutor militar. Mai avem de terminat anumite proiecte, dar nu mai avem posibilitatea să mai furnizăm altceva (din depozitele Armatei n.r.)”, a precizat Černochová, citată de agențiile de presă ČTK (Cehia) și TA SR (Slovacia).

Jana Černochová a subliniat faptul că încă se folosesc licențe pentru livrările comerciale, care sunt coordonate de departamentul apărării. Potrivit ministrului, mai puțin de jumătate din proiectele în valoare de 117 miliarde de coroane au fost deja implementate, respectiv pentru o sumă de 51 de miliarde.

La conferința de presă bilanț, în care ministrul a evaluat activitățile desfășurate în cei doi ani de când se află la conducerea Ministerului Apărării, Jana Černochová a făcut referire la stabilirea prin lege a unei alocări bugetare pentru minister de 2% din PIB, precum și la alte proiecte importante.

De exemplu, ministrul a calificat ca fiind istorice deciziile de a cumpăra avioane de vânătoare de generația a cincea de tip F-35 sau de a demara procesului de formare a unei brigăzi mecanizate grele, pentru care vor fi achiziționate 246 de mașini de luptă ale infanteriei de tip CV90. În același timp, ministrul a menționat și încheierea unui acord cu SUA în domeniul apărării sau intenția de a intensifica procesul de selecție de personal pentru completarea Forțelor Armate.

Pe viitor, Černochová dorește să se concentreze mai mult pe relațiile Ministerului Apărării cu cetățenii, pentru a explica publicului importanța armatei, planurile acesteia sau motivele pentru care cumpără echipamente noi.

“Nu vrem să speriem pe nimeni, dar nu vom minți oamenii și să le spunem că totul este bine și că nu se întâmplă nimic în regiunea noastră. Se întâmplă multe lucruri și trebuie să fim pregătiți pentru asta”, a adăugat ministrul.

Comentariul autorului: Poziția exprimată de ministrul ceh al apărării în privința Ucrainei este similară cu cea comunicată cu puțin timp în urmă de premierul slovac, Robert Fico. Atât oficialii de la Praga, cât și cei de la Bratislava afirmă că au fost epuizate posibilitățile de a ajuta armata ucraineană cu tehnică militară de producție sovietică, iar toate livrările noi de echipamente militare vor fi efectuate doar pe baze comerciale, adică cu bani.

Numai că deciziile celor două state, care au format până în anii 1990 federația cehoslovacă, au la bază motive diferite. În timp ce în cazul Slovaciei este vorba despre o decizie politică, după ce alegerile au fost câștigate de partidul lui Robert Fico, pentru Cehia motivația este una care pornește de la realitate: pur și simplu a fost epuizată toată tehnica disponibilă pentru livrarea în Ucraina.

Trebuie precizat faptul că, sprijinul militar și financiar acordat Ucrainei a început să scadă la nivel internațional. Atât SUA, cât și UE au probleme cu continuarea alocărilor financiare destinate Kievului. De asemenea, o altă serie de state occidentale se află în aceeași situație cu Cehia și Slovacia: fie au epuizat resursele, fie alegerile au fost câștigate de partide politice care au promis în campanie că vor limita transferurile către Ucraina.

Probabil că, acest trend va continua și va culmina în luna noiembrie 2024, când sunt programate alegerile prezidențiale din SUA. Este posibil ca soarta Ucrainei să depindă în mod decisiv de rezultatul acestora.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel