Sugestie a unui oficial NATO - Cedare de teritorii Vs. aderarea Ucrainei la NATO. Replica tăioasă a Kievului: Am crezut că NATO nu face comerț cu teritorii

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta Ucraina / Ministerul britanic al apărării
Harta Ucraina / Ministerul britanic al apărării

Şeful de cabinet al Secretarului General al Alianţei Nord-Atlantice, Stian Jenssen, este primul oficial care iese public cu varianta-tabu: Ucraina ar putea deveni membră NATO în cazul unor concesii teritoriale către Federaţia Rusă.

Jenssen la o discuție publică în orașul norvegian Arendal nu a exclus ca apartenența Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică să fie legată de o concesie teritorială din partea Kievului, arată publicația VG.

”Cred că una dintre soluții ar putea fi ca Ucraina să renunțe la o parte din teritoriu și de a primi aderarea la NATO în schimbul acesteia.(...) Este important să discutăm despre asta”.

Foto: Stian Jenssen, șeful de cabinet al Secretarului General al Alianţei Nord-Atlantice

Ca răspuns la clarificare, Jenssen a remarcat că discuțiile despre viitorul statut al Ucrainei în contextul Alianței de după război sunt deja în desfășurare, iar în acestea, în special, există opțiuni ca Kievul să renunțe la o parte din teritoriu.

"Nu spun că așa ar trebui să fie. Dar ar putea fi o soluție plauzibilă", a explicat șeful de cabinet al Secretarului General NATO.

 

Kievul a răspuns ideii NATO de cedare a teritoriilor

 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleh Nikolenko, a declarat că discuțiile despre aderarea Ucrainei la NATO în schimbul renunțării la o parte din teritoriile ucrainene sunt absolut inacceptabile. ”Am crezut întotdeauna că Alianța, ca și Ucraina, nu face comerț cu teritorii”.

Mikhailo Podolyak, consilier al șefului Biroului Președinției, a criticat aspru declarația lui Stian Jenssen, conform căreia Alianța ar putea acorda aderarea Ucrainei în schimbul renunțării la teritoriile ocupate de Rusia.

”Schimbul de teritoriu pentru o umbrelă NATO? Ciudat. Adică să pierdem în mod deliberat democrația, să încurajăm un criminal global, să păstrăm regimul rus, să distrugem dreptul internațional și să transferăm obligatoriu războiul altor generații.”

Potrivit lui Podoliak, dacă dictatorul  Vladimir Putin nu suferă o înfrângere zdrobitoare, apetitul Rusiei pentru război va crește.

”Încercările de a păstra ordinea mondială și de a stabili o „pace proastă” prin, să recunoaștem, triumful lui Putin nu va aduce pace în lume, ci va aduce rușine și război. Acest lucru se aplică oricăror formate ale unei noi „divizări” în Europa”, inclusiv cu umbrela NATO. Deci, de ce atunci să propunem un scenariu de înghețare pe care Rusia îl dorește în loc să accelereze furnizarea de arme? Nu este nevoie să încurajăm ucigașii", a mai spus Podoliakl, citat de UPravda.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel