Care sunt riscurile utilizării unui portofel electronic?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Portofelele electronice se numără printre instrumentele de plată cu un nivel ridicat de utilizare în întreaga lume. Numărul posesorilor unui portofel asociat unei adrese de email și unui cont sau card bancar este estimat la 3.4 miliarde de persoane. Valoarea pieței în 2023 era evaluată la 105.5 miliarde dolari, cu o prognoză extrem de favorabilă pe termen mediu, ce indică o creștere de până la 567.2 miliarde dolari în următorii ani.

Considerat unul dintre instrumentele de plată alternative la metodele convenționale, precum cardurile bancare, transferul bancar, cecuri sau plata cash, portofelele electronice se prezintă ca o soluție ce oferă multiple avantaje utilizatorului. Însă, asemenea oricărei metode de plată, nu este scutită de riscuri, despre care vom vorbim în continuare.

Portofelele electronice – evoluția de la autentificarea simplă la autentificarea în doi pași și scanarea facială

În 1998, Pay Pal se lansa pe piața instrumentelor de plată digitale promovându-se ca o soluție rapidă la tranzacțiile pe site-urile din mediul online. Prezentat drept „e-wallet”, acest portofel electronic utiliza o adresă de email asociată contului în care se puteau stoca bani și efectua diferite operațiuni financiare, inclusiv transfer către alte portofele electronice din rețea.

Tehnologia de securizare a portofelului includea criptarea datelor utilizatorului și protejarea accesului la cont prin folosirea unei parole. Ulterior, pe măsură ce tehnologiile de criptare au evoluat, portofelele electronice au început să utilizeze sisteme de criptare TLS, SSL, conexiuni securizate HTTPS, OTP sau autentificarea în doi pași (confirmarea logarii pe un număr de telefon mobil asociat).

Apple Pay este un alt tip de portofel online, din categoria portofelelor digitale și operate pe un sistem mobil dedicat, ce a fost lansat în 2014. Acesta folosește ca modalitate de autentificare a utilizatorului o aplicație preinstalată, Wallet Apple Pay, fără înregistrarea datelor pe dispozitiv, ci direct în serverele companiei. Autentificarea se realizează cu Touch ID (amprentă) sau Face ID (citire facială). Un sistem de plată similar, Google Pay, a fost dezvoltat pentru sistemul Android.

Alte portofele electronice populare, cum ar fi Skrill și Neteller, sunt utilizate pe scară largă în multe domenii de divertisment - de exemplu, în sectorul jocurilor de noroc.

Riscurile la care se expun utilizatorii portofelelor electronice

Să aruncăm o privire la riscurile potențiale ale utilizării portofelelor electronice:

·   Sustragerea sau pierderea dispozitivului – unul dintre riscurile potențiale este reprezentat de furtul dispozitivului sau de pierderea acestuia din diferite motive (de exemplu, un portofele digital fizic pentru stocarea criptomonedelor).

·   Defectarea dispozitivului – este o situație imprevizibilă, mai ales dacă este vorba de un dispozitiv suprasolicitat sau care nu a fost întreținut în mod corespunzător.

·   Nivel de protecție nesigur - portofelele electronice sunt considerate, în general, una dintre cele mai protejate metode de plată. Totuși, pot exista cazuri în care sistemul de securitate al unui portofel electronic nu se ridică la cele mai înalte standarde.

·   Interceptarea în mod fraudulos a informațiilor – accesul la contul asociat portofelului electronic este obținut de persoane neautorizate care pot condiționa returnearea accesului de plata unei sume de bani sau care chiar pot să sustragă banii stocați în cont.

·   Nivelul limitat de acceptare al portofelului electronic – acest instrument de plată nu este acceptat peste tot, existând anumite regiuni geografice unde nu îl poți folosi.

·   Probleme tehnice – este posibil ca din diferite motive, cum ar fi actualizarea eșuată a versiunii software a portofelului sau lipsa conexiunii, accesul la portofelul electronic să nu mai fie posibil pentru o perioadă limitată sau mai îndelungată de timp.

·   Comisioane și taxe care nu sunt transparente – în mod normal, toate taxele și comisioanele operatorului serviciului de portofel electronic sunt vizibile și pot fi consultate de către utilizatori, dar mai pot exista și anumite comisioane despre care utilizatorul nu poate lua act imediat. Te rugăm să citești cu atenție toți termenii și condițiile pentru a conștientiza toate aspectele, comisioanele și taxele, deoarece acestea sunt menționate în mod corespunzător doar în acest document plictisitor.

Mai este și o situație cu potențial de risc, dar cu un nivel scăzut de probabilitate: sustragerea informațiilor și banilor de către o persoană din cadrul companiei care se ocupă de administrarea portofelului electronic.

Cum poți elimina sau limita riscurile asociate folosirii unui portofel electronic?

Riscurile sunt potențiale, dar securizarea corectă a portofelului electronic (coduri PIN, autentificare in 2 pași, amprentă facială si digitală, etc.) îi permite utilizatorului să profite de toate beneficiile oferite de acest instrument de plată. De exemplu, portofelele electronice sunt acceptate de aproape toate platformele majore de divertisment, în frunte cu cazinourile online, evaluate de experții în domeniul jocurilor de noroc.

Viteza la procesarea operațiunilor, ușurința la efectuarea plăților, varietatea de valute disponibile pentru conversie și comisioanele reduse se adaugă acestei liste de beneficii. Prin urmare, oricare ar fi aceste riscuri, un portofel digital protejat corespunzător vine cu o multitudine de avantaje pentru utilizatori.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel