Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz nu a reuşit marţi dimineaţă să obţină majoritatea necesară în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal) pentru a deveni cancelar al Germaniei, transmit Reuters, dpa, AFP şi EFE.
Merz (69 de ani) a primit voturile a 310 dintre cele 621 de voturi exprimate - în total sunt 630 de deputaţi - cu şase mai puţine decât avea nevoie pentru a fi validat.
Bundestagul are acum la dispoziţie 14 zile pentru a-l alege pe Merz (69 de ani) sau pe alt candidat în funcţia de cancelar cu o majoritate absolută. Ulterior, va fi necesară doar o majoritate simplă pentru alegerea unui cancelar. Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, va avea apoi la dispoziţie şapte zile pentru a numi oficial candidatul ales cancelar sau pentru a opta în schimb să dizolve parlamentul şi să convoace noi alegeri parlamentare.
Merz a fost ales cancelar abia la a doua încercare.
Rezultatul votului de marţi este unul şocant, întrucât Uniunea Creştin-Democrată (CDU), din care face parte Friedrich Merz, aliatul său bavarez Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi Partidul Social-Democrat (SPD) au împreună 328 de mandate în Bundestag.
În ciuda majorității matematice pe care CDU/CSU și SPD o au pe hârtie, Merz nu a fost ales cancelar din prima sesiune de vot.
Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată. Până acum, toți cancelarii au fost aleși în primul tur de scrutin.
Blocul conservator a câştigat alegerile parlamentare din 23 februarie cu 28,5% din voturi, în timp ce social-democraţii au obţinut doar 16,4% din sufragii, cel mai slab rezultat al lor din istoria postbelică a Germaniei.
Va fi Merz următorul ”Cancelar de fier”?
Friedrich Merz are 69 de ani, este avocat și provine din partea de vest a Germaniei.
Merz a intrat în politica politică în 1989, când a devenit membru al Parlamentului European. În 1994 a devenit membru al Bundestagului. Mai târziu ocupă funcții de răspundere în partid, o vreme chiar deține cel mai important rol, dar a fost nevoit să-i cedeze rapid locul tinerei și carismaticei Angela Merkel.
Ceea ce îi diferenția cel mai mult era abordarea lor față de migrație. Merz a avertizat încă din anul 2000 că politica de migrație ar trebui înăsprită, iar apoi – până în prezent – a criticat-o pe Merkel pentru politica sa a ușilor deschise, care leagă direct migrația de criminalitate.
Care este abordarea sa față de războiul din Ucraina? Pe de o parte, i-a criticat pe refugiații de război ucraineni pentru că „practică turism social”, motiv pentru care ulterior și-a cerut scuze, dar, pe de altă parte, susține că, în calitate de cancelar, îi va da lui Putin un ultimatum - fie încheie războiul în 24 de ore, fie Germania va începe să trimită Armatei Ucrainene rachete Taurus.
În ultimele luni, el a propus, de asemenea, crearea unui grup de contact format din Germania, Franța, Marea Britanie și Polonia, care ar urma să elaboreze o propunere pentru o ordine europeană după conflictul din Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News