Campania perfidă a Moscovei din inima Europei, o adevărată ”coloană a cincea”. Borţun: Principalele ”frici” exploatate de Kremlin

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Proteste berlin / flickr, Lewin Bormann
Foto: Proteste berlin / flickr, Lewin Bormann

Pe principiul că este mai simplu să distrugi decât să construiești, Rusia se folosește de toate tertipurile pentru a destabiliza Uniunea Europeană și aruncă ”pe piață” diverse fake news-uri, țintite pe fiecare categorie de țară în parte. 

Rusia urmează, de fapt, modelul patentat în perioada Uniunii Sovietice - prin care se încerca influențarea societăților occidentale prin intermediul ”societății civile”.

”Este unul dintre obiectivele cele mai importante ale Moscovei din ultimele 2-3 decenii”, remarcă și profesorul Dumitru Borțun, specialist în comunicare publică.

Cazul Germaniei este unul extrem de îngrijorător și arată cât de permeabile pot fi mecanismele statelor europene. Deși Berlinul oficial susține necondiționat Kievul, având și legi exprese în acest sens, există încă susținători ai „lumii rusești”, scrie The Insider.

Încă din primăvară, au organizat mitinguri în sprijinul președintelui Vladimir Putin și a războiului său din Ucraina, iar acum organizează mitinguri împotriva NATO și fac apel la „pace” cu Rusia și oprirea transporturilor de ajutoare militare care Berlinul trimite armatei ucrainene.

Acești protestatari se prefac a fi activiști independenți, dar de fapt cooperează cu ambasada Rusiei în Germania și cu extrema-dreapta locală.

Imagine ilustrativă. Protest anti-război, Berlin / flickr, Lewin Bormann

 

Cazul statelor din fostul lagăr comunist. Principalele ”frici” exploatate de Kremlin

 

Dezmembrarea Uniunii Europene este unul dintre obiectivele campaniilor de influenţare pe care le duc prin intermediul noilor canale media (new media), arată Dumitru Borțun, iar discursul Moscovei este adaptat pentru fiecare stat/categorie de state în parte.

Privitor la mesajele inoculate în estul Europei, Dumitru Borțun arată care sunt principalele ”frici” exploatate de Kremlin, așa cum se desprind și dintr-o analiză realizată de un colectiv condus de Iulian Chifu.

Astfel, în statele foste comuniste mesajele propagandistice ating probleme la care rezonează în special cetățenii est-europeni: 

  • Europa ”suge sângele” statelor sărace (prin multinaționale, spre exemplu);

  • suntem cetățeni de mâna a doua în UE (iar refuzul Austriei de a ne permite intrarea în Schengen a picat mănușă narativelor anti-occidentale);

  • mândria noastră naţională trebuie revigorată 

”Acolo se arată în mod sistematic, pe ordin de mărime, pe priorităţi, care sunt principalele teme care sunt trimise (de Moscova n.r.) spre fostele ţări socialiste, inclusiv România.

Ar fi aşa: Uniunea Europeană este un imperiu nedrept, care ne tratează ca cetăţeni, ca pe nişte cetăţeni de mână a doua; Uniunea Europeană este un proiect eşuat, care se va prăbuşi; mândria noastră naţională trebuie revigorată, dar nu altfel decât prin opoziţie cu Occidentul.

Deci, toate lucrurile astea sunt deja gândite şi amplificate prin aşa-zişii troli, de fapt, pe româneşte, se numesc postaci, cei care postează ca şi când ar fi persoane autonome, dar ele sunt plătite de guvernul Federaţiei Ruse, pentru a influenţa opinia publică din anumite ţări, şi au anumite politici şi anumite strategii şi tactici specifice pentru Europa de Nord, pentru Europa Occidentală, pentru Europa Centrală, pentru Europa de Est şi pentru fostele ţări socialiste.

Deci, vreau să vă spun că este de o parşivenie şi de o inteligenţă cinică incredibile. Aceste studii ar merita citite şi popularizate mai mult de mass-media, pentru că este o formă de a contracara această forţă de influenţare ideologică, cum o numesc ei sau cum o numeau pe vremuri KGB-iştii, avertizând populaţia, spunându-le ce li se pregăteşte”, mai subliniază expertul, într-un interviu pentru RRA.

Borțun mai arată și care este dimensiunea reală a amenințării Rusiei, ca factor perturbator al spațiului comunicațional, şi atrage atenția asupra celor ”30.000 de troli pe care rușii îi folosesc prin intermediul Institutului de Studiere a Opiniei Publice de lângă Sankt Petersburg”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel