Bulgaria are probleme mai mari decât România. Sofia ar putea rămâne fără Piranha V sau AMV

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Piranha V, Bulgaria. Sursă foto: General Dynamics
Piranha V, Bulgaria. Sursă foto: General Dynamics

Asemenea României, Bulgaria țintește un amplu program pentru achiziționarea de blindate noi pentru Forțele Terestre. Dacă noi am semnat deja contractul pentru Piranha V, deși am întâmpinat întârzieri în ceea ce privește livrarea, bulgarii se confruntă cu o situație mult mai dificilă.

Bulgaria încearcă să achiziționeze vehicule de luptă pentru infanterie. Suma pe care Sofia o oferă se ridică la aproximativ 836 de milioane de dolari și se referă la 150 de blindate.

Au fost patru oferte la început: Artec (Germania), un joint-venture format din Rheinmetall şi Krauss-Maffei Wegmann, cu Boxer, Nexter (Franța) care a propus VBCI, finlandezii de la Patria care au oferit Bulgariei blindate AMV și General Dynamics Land System-Mowag (multinațională europeană cu capital american) care a oferit Piranha V.

Într-un final au rămas două oferte în cadrul licitației: Oferta celor de la Patria și a celor de la General Dynamics. Însă de aici încep problemele pentru bulgari.

Publicația bulgară Capital anunță că săptămâna trecută, în cursul zilei de vineri, Ministerul Apărării de la Sofia a analizat cele două oferte, dar nicio companie nu a reușit să se încadreze în bugetul stabilit de bulgari. Deși atât Patria cât și General Dynamics au reușit să îndeplinească condiția ca 20% din producția blindatelor să se facă în Bulgaria, suma celor două oferte nu poate fi susținută de bulgari.

 

Ce urmează pentru bulgari? Sofia riscă să rămână fără blindate

 

Sursa citată precizează că situația ar putea forța Ministerul Apărării să reia de la zero licitația. Dar acest lucru riscă să pună punct programului de înzestrare. Asta pentru că o reluare a procedurii necesită din nou avizul Parlamentului de la Sofia. Și, în contextul crizei economice generată de noul coronavirus ori în contextul unei noi finanțări pentru noua etapă a programului F-16, Parlamentul ar putea să nu mai aprobe finanțarea vehiculelor de luptă pentru infanterie.

Astfel, există un risc major ca programul blindatelor să fie un adevărat eșec pentru bulgari. Opțiunile pentru programul de înzestrare vor fi analizate după întoarcerea ministrului apărării Krassimir Karakachanov din Statele Unite, unde se află până în 10 octombrie.

 

Compromis pentru a salva programul? România stă mult mai bine în comparație cu Bulgaria

 

Și chiar dacă programul va continua, Armata probabil va insista pe acest aspect conștientă fiind de faptul că sunt șanse mici ca o nouă finanțare să fie aprobată în Parlament, acest lucru va afecta înzestrare.

Cel mai probabil va fi redus numărul de blindate. Deși inițial contractul bulgarilor prevedea 238 de vehicule, el a fost redus ulterior la 200 și mai apoi la 150.  Iar pentru continuarea procedurii e posibil ca bulgarii să reducă din nou numărul de blindate, fie că vom vorbim de Piranha V, fie de AMV.

În comparație, România a semnat un contract pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma Piranha V. Și, din fericire, numărul acestora nu s-a modificat. Problema la noi au reprezentat-o întârzierile, fapt pentru care în cursul anului trecut s-au emis penalităţi în valoare de 8,5 milioane de euro pentru producătorul de transportoare Piranhia 5 .

Ulterior, la finalul lunii iunie a acestui an, MApN a anunțat că va fi livrat primului lot constând în 36 de transportoare blindate pentru trupe 8x8 - Piranha V. Livrarea ar fi trebuit să se facă în februarie 2019.

În ceea ce îi privește pe bulgari, pe lângă problemele mai sus menționate, scăderea numărului de blindate, un compromis pentru a salva programul, ar putea aduce o altă situație nedorită. Prin revizuirea parametrilor tehnici cel mai probabil companiile care au renunțat la licitație, Nexter și Artec, se vor adresa instanțelor, fapt ce va duce la blocarea programului.

Indiferent de decizia pe care Bulgaria o va lua în următoarea perioadă, perspectivele pentru programul de înzestrare cu vehicule de luptă pentru infanterie sunt sumbre la sud de Dunăre.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel