Armata cere penalitati de 8.5 milioane de euro pentru intarzierea livrarii transportoarelor Piranha V

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Compania Romtehnica a emis o factură de penalităţi în valoare de 8,5 milioane de euro pentru producătorul de transportoare Piranhia V, pentru întârzierea livrării blindatelor contractate în ianuarie 2018, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

Unicul acţionar al companiei naționale Romtehnica este Ministerul Apărării Naţionale (MApN), relatează Agerpres.

Potrivit ministrului, factura a fost emisă la solicitarea Departamentului pentru Armamente al MApN, ca urmare a faptului că producătorul nu a respectat clauza din contract conform căreia primele 36 de transportoare blindate ar fi trebui să fie livrate României până în luna februarie a acestui an.

Primele transportoare blindate Piranha 5 ar fi trebuit livrate încă din februarie 2019

„Este un contract pe care îl avem cu un producător care trebuia să livreze un anumit produs şi nu l-a livrat. Contractul prevede inclusiv aceste penalităţi. După cum ştiţi, noi am plătit un avans destul de consistent aici, iar ei trebuiau să livreze produsele şi nu le-au livrat. Aici sunt chestiuni doar de ordin juridic”, a afirmat ministrul.

Întrebat dacă MApN analizează şi posibilitatea rezilierii contractului cu producătorul de transportoare blindate, Gabriel Leş a precizat: „Eu sper să nu ajungem până acolo, pentru că am plătit un avans destul de mare. Noi de produs avem nevoie. Vă daţi seama că dacă pornim procedura de reziliere a contractului, vom bloca şi programul până ce se va finaliza toată această procedură”.

„Departamentul pentru Armament a pornit procedura pentru emiterea facturii de penalităţi, având în vedere întârzierile la livrarea produselor. Sunt aproape 8 luni de zile, pentru că de la începutul lunii februarie trebuia să avem primele 36 de complete şi s-a procedat la întocmirea documentelor pentru emiterea facturii de penalităţi şi de penalizare, aproximativ 8,5 milioane de euro" a declarat, pentru Mediafax, Gabriel Leş, ministrul Apărării Naţionale.

În total, armata română are de primit 227 de blindate Piranha

Ministerul Apărării Naţionale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma Piranha V şi a suportului logistic iniţial, respectiv un contract subsecvent aferent primelor 94 de produse.



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel