Bombardiere B-52 americane, misiune deasupra Mării Negre cu F-16 ale României. Bulgarii au „trimis” MiG-29

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Un bombardier strategic american de tip B-52H a efectuat manevre desupra Mării Negre. La exerciții se pare că au luat parte mai multe aeronave de vânătoare aliate, inclusiv F-16 românești.

Cel puțin un bombardier B-52H american a efectuat exerciții desupra Mării Negre, dar și a Mării Egee. US Air Force a confirmat că zborurile au avut loc pe data de 24 mai. 

Amintim că DefenseRomania a scris încă de acum două zile despre zborul bombardierului strategic B-52, capabil să transporte armament nuclear. Așa cum preciza și publicația noastră, avionul american a decolat de la Baza Aeriană Moron din Spania și a zburat peste Marea Mediterană, nordul Italiei, Marea Adriatică, Croația, Ungaria, România și, înainte de a ieși în Marea Neagră, lângă frontiera sudică a Regiunii Odesa din Ucraina.

După cum a informat Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa, pe 18 mai, la Baza Aeriană Moron din sud-vestul Spaniei, a sosit un grup operativ de bombardiere de tip B-52H din compunerea Aripii 2 Aviație de Bombardament de la Baza Aeriană Barksdale (statul Louisiana).

Și, potrivit unui comunicat de presă al americanilor, avioanele B-52 au zburat alături de forțe aeriene ale cinci state membre NATO. Se pare că la misiune au luat parte avioane Eurofighter Typhoon ale Italiei, Gripen ale Ungariei și avioane F-16 din Grecia, România - iar americanii numesc și Bulgaria.

În cadrul misiunilor s-a pus accent pe interoperabilitatea dintre aliați.

Misiune a fost confirmată și de Royal Air Force. Britanicii anunță că și avioanele lor Eurofighter Typhoon au participat la un exercițiu cu aeronava B-52H, ceea ce ridică numărul statelor aliate la șase. 

Potrivit Royal Air Force, aeronavele britanice Eurofighter Typhoon dislocate în România pentru misiuni de poliție aeriană au simulat interceptări cu B-52 al US Air Force. 

 

Amintim că în luna aprilie patru avioane Eurofighter Typhoon ale RAF, cu sediul la RAF Lossiemouth, au sosit în România pentru a iniția misiunea britanică planificată a Poliției Aeriene NATO.

E posibil ca avioanele F-16 ale României care au participat la misiune să facă parte din aeronavele care efectuează misiuni de poliție aeriană cu cele britanice.

 

Forțele Aeriene Bulgare au participat cu un MiG-29 la exercițiul bombardierului american B-52H deasupra Mării Negre

 

Publicația militară bulgară ArmyMedia.bg, analizând subiectul, vine cu o precizare potrivit căreia Sofia a participat cu un MiG-29 la misiune nu cu un F-16, bulgarii urmând să dețină astfel de avioane în următorii ani. Sursa citată precizează că, deși nu există o informație oficială, cu siguranță e vorba de un MiG-29, acestea fiind cam singurele avioane „disponibile” ale Forțelor Aeriene Bulgare. Oricum și situația MiG-urilor 29 e una cel puțin dificilă, nu cu mult timp în urmă piloții bulgari refuzând să piloteze aceste aeronave din cauza stării în care se află avioanele sovietice.

Jurnaliștii bulgari mai semnalează că ministerul apărării de la Sofia nu a oferit nicio informație despre exercițiu. De semnalat că nici MApN nu a făcut publică vreo informație.

Pe lângă bătrânele MiG-21 LanceR, România deține în prezent 17 avioane F-16, escadrila fiind completă. Toate aceste aeronave sunt second hand, dar au fost amplu modernizate de portughezi iar resursa lor de viață e încă mare.

CITEȘTE ȘI: MiG-21 LanceR ne mențin pe „primul loc”. România deține cele mai multe avioane sovietice dintre aliați

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel