MiG-21 LanceR ne mențin pe primul loc. România deține cele mai multe avioane sovietice dintre aliați

Tudor Curtifan / 21 mai 2021 / 11:16
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF Facebook
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF Facebook

Pornind de la prezența aeronavelor Su-22 la exerciții în cadrul NATO, presa rusă face o analiză a statelor aliate care încă mai operează avioane sovietice, România fiind lider la acest capitol,

Rușii semnalează prezența avioanelor Su-22M4 poloneze la exercițiul NATO Spring Storm 21 care a avut loc în Estonia, fostă republică sovietică. Federația Rusă a scos din serviciu aceste aeronave în 1998.

În acest context, jurnalistul rus Viktor Sokirko, într-un material publicat în Vzglyad, analizează tehnica militară aeriană sovietică din regiune, ajungând la concluzia că România deține cele mai multe avioane sovietice. E vorba de celebrele MiG-uri 21 LanceR care ne țin pe primul loc la acest capitol.

 

Polonia și Bulgaria operează și ele un număr mare de avioane sovietice

 

Jurnalistul rus arată că Polonia e singura țară din Europa care încă mai operează Su-22M4K. Varșovia dispune de 18 aparate iar durata lor de viață a fost prelungită până în 2024-2026, fiind aduse la standarde NATO. Ele dispun de sisteme mai moderne de comunicații, navigație, război electronic și armament.

Polonia mai are și câteva aeronave MiG-29. 16 dintre aceste MiG-29 poloneze au fost modernizate în 2014. Totuși, Forțele Aeriene Poloneze au renunțat în mare parte la aeronavele sovietice, Varșovia operând F-16. Și, mai mult, Polonia va achiziționa și 32 de avioane de luptă Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a V-a.

Bulgaria e un alt stat care deține avioane sovietice într-un număr important. Vecinii noștri de la sud de Dunăre dețin MiG-21, MiG-29 și Su-25. Doar că situația multor avioane este deplorabilă. Spre exemplu, scrie sursa citată, avioanele MiG-21 stau doar prin hangare în timp ce MiG-29 zboară foarte rar din cauza faptului că piloții bulgari refuză să opereze vechile aeronavele aflate în stare jalnică.

O duc mai bine aeronavele Su-25. Opt dintre acestea au fost recent modernizate în Belarus și livrate Forțelor Aeriene Bulgare. Durata de viață a aeronavelor a fost extinsă cu 800 de ore iar sistemele de avionică, navigație etc -  modernizate. 

 

Analiza jurnalistului rus precizează că România deține cele mai multe avioane militare sovietice

 

Jurnalistul rus Viktor Sokirko că „cea mai bogată flotilă de aeronave militare sovietice e deținută de România”. E posibil totuși ca jurnalistul rus să se înșele, iar Polonia să dețină mai multe aeronave sovietice decât noi. Acesta precizează corect că țara noastră a renunțat la MiG-23 și MiG-29, dar, spune el, România deține operaționale 36 de aeronave MiG-21 LanceR, modernizate de Aerostan și Elbit Systems. 

Numărul s-ar putea să nu fie tocmai corect. MApN a refuzat să precizeze câte avioane LanceR mai sunt operaționale, răspunzând mereu că această informație este confidențială. 

În orice caz, după ce un MiG-21 LanceR s-a prăbușit în aprilie anul acesta, DefenseRomania a aflat, pe surse, că numărul aeronavelor MiG-21 LanceR operaționale ar fi între 23 și 25. E posibil în acest context ca polonezii să dețină mai multe aparate sovietice operaționale.

Țara noastră modernizase 110 aparate MiG-21 la standardul actual MiG-21 LanceR. În ceea ce privește avioanele MiG-29 acestea sunt istorie în România. 

Forțele Aeriene Române au deținut 21 de aparate MiG-29, din care 17 cu comandă simplă și 4 cu dublă comandă. La jumătatea anilor 1990 a fost demarat un program pentru modernizarea lor, program în care a fost implicată și industria locală. 

A rezultat un prototip - MiG-29 Sniper, care a fost realizat la standarde de interoperabilitate NATO. Până la urmă însă programul nu a mai continuat din cauza costului ridicat și lipsei de finanțe, țara noastră preferând să se axeze pe MiG-21. 

În prezent, singurul prototip al MiG-29 Sniper este expus din 2009 la Muzeul Aviației din București.

 

Avem o escadrilă completă de F-16 modernizate

 

Totuși, România deține și o escadrilă completă de F-16, puternic modernizate. În 2013 România a semnat un contract pentru livrarea a 12 avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Primul lot a fost livrat în 2016 și 2017. Ulterior, România a semnat un nou contract pentru al doilea lot de aeronave F-16, în număr de cinci, tot din Portugalia. 

Astfel, România are 17 avioane F-16, escadrila fiind completă. Toate aceste aeronave sunt second hand, dar au fost amplu modernizate de portughezi iar resursa lor de viață e încă mare. Modernizate de OGMA, aeronavele au configurația M.5.2R. 

Avioanele F-16 vor intra în țară într-o nouă etapă de modernizare, când la Aerostar Bacău acestea vor fi aduse la o configurație superioară, respectiv M.6.X. 

Iar în contextul în care resursa de viață a avioanelor LanceR e pe final, țara noastră are în vedere continuarea înzestrării cu F-16. 

În ceea ce privește clasamentul realizat de jurnalistul rus, putem preciza că în momentul retragerii MiG-21 LanceR, România va părăsi clasamentul statelor aliate care operează aeronave sovietice.

CITEȘTE ȘI: România nu va rămâne cu o singură escadrilă de F-16. MApN are în vedere continuarea programului de înzestrare

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy