Bogdan Aurescu: Rusia este mai degrabă angajată pe o poziție de confruntare cu UE, decât pe o poziție de deschidere

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Bogdan Aurescu, sursă foto: Facebook MAE
Bogdan Aurescu, sursă foto: Facebook MAE

Ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Slovacia, Ivan Korcok, a început ieri o vizită oficială la Bucureşti, ocazie cu care va avea întrevederi cu omologul său, Bogdan Aurescu, dar şi cu premierul Florin Cîţu

Potrivit MAE, vizita reprezintă o nouă ocazie pentru reconfirmarea caracterului excelent al relaţiei bilaterale, a continuităţii dialogului dintre cele două state şi a legăturilor istorice dintre România şi Republica Slovacă.

În ceea ce privește agenda europeană, discuţiile s-au axat, în principal, pe coordonarea în cadrul UE, gestionarea pandemiei de COVID-19, Planul de relansare economică, Conferința privind viitorul Europei, politica de extindere a UE și Vecinătatea Estică. În ceea ce privește politica de extindere a Uniunii Europene, cei doi omologi au exprimat susținerea pentru acest proces, ca fiind singura opțiune pentru asigurarea păcii, a stabilității și a bunăstării în vecinătatea UE, în special în Balcanii de Vest, precizează MAE.

De asemenea, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate de pe agenda regională și internațională.

În contextul discuțiilor privind cooperarea la nivel regional, cei doi miniștri ai afacerilor externe au abordat cooperarea în cadrul Inițiativei celor Trei Mări și proiectele strategice de interconectare regională avute în vedere la nivel regional, de exemplu calea ferată Constanța-Gdansk/Rail2Sea sau Via Carpathia, care implică ambele state – România și Slovacia. În plus, cei doi miniștri au abordat și susținerea fermă din partea României și a Slovaciei pentru întărirea relației transatlantice și securitatea Flancului Estic al NATO.

 

Aurescu: Rusia este mai degrabă angajată pe o poziție de confruntare cu Uniunea Europeană, decât pe o poziție de deschidere

 

În cadrul discursului său, după întrevederea cu omologul său, ministrul Bogdan Aurescu a declarat că cei doi au abordat și subiectul Federația Rusă.

„Nu am putut să nu discutăm, de asemenea, și despre relația dintre Uniunea Europeană și Rusia. De altfel, peste doar câteva zile, pe 22 februarie, la Bruxelles, vom discuta, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, despre relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia. Cu această ocazie, vom discuta despre întregul context care s-a creat, în ultima perioadă, în relația dintre Uniunea Europeană și Rusia. După cum cunoașteți, România a condamnat reținerea, la întoarcerea în Rusia, a opozantului politic Alexei Navalnîi, apoi condamnarea acestuia. 

Nu am putut să nu constatăm modul în care a fost organizată vizita Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene, domnul Borrell, modul în care a fost organizată conferința de presă care a urmat discuțiilor de la Moscova, inclusiv expulzările de diplomați europeni care au avut loc în timpul acelei vizite. Toate aceste aspecte ne arată că Rusia este mai degrabă angajată pe o poziție de confruntare cu Uniunea Europeană, decât pe o poziție de deschidere. Și vom aborda toate aceste aspecte în cursul discuțiilor noastre de luni, din cadrul Consiliului Afaceri Externe, pentru a trage concluziile care se impun și pentru a lua măsurile care sunt necesare”, a mai precizat șeful diplomației române, potrivit sursei citate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel