Belgia ar fi refuzat să cumpere o parte dintre avioanele F-35 destinate Turciei

S.I. Catalin / 03 feb 2020 / 11:40

Ministerul belgian al Apărării nu a dat curs unei propuneri a Statelor Unite de a cumpăra avioanele F-35 comandate de Turcia, care a fost exclusă din program de către Washington pentru achiziţia sistemelor de rachete ruseşti S-400.

Ministerul belgian al Apărării belgiană ar fi refuzat să cumpere avioanele F-35 comandate de Turcia și pe care Statele Unite le oferă acum anumitor țări aliate, precizează ziarul belgian L'Echo.

Ankara, partener industrial al programului F-35, de la început, s-a angajat să cumpere până la 100 de avioane F-35 Lightning II de la Lockheed-Martin. Dar în iulie 2019, Washingtonul a blocat livrările acestor aeronave către Turcia, în urma achiziționării de către acesta a unor rachete antiaeriene rusești.

Statele Unite sunt foarte critice cu privire la decizia Turciei de a achiziționa sisteme S-400 rusești. Senatul american a cerut președintelui Donald Trump să impună sancțiuni Turciei, deoarece consideră un astfel de parteneriat cu Rusia periculos, dăunător Turciei și NATO.

Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

SUA, care, în același timp, au exclus Turcia din program, au oferit ulterior aeronavele destinate Ankarei - unele dintre ele fiind deja plătite - țărilor care achiziționează F-35.

Ziarul L'Echo precizează că avioanele F-35 destinate Turciei sunt o versiune mai puțin reușită decât cea pe care Belgia ar trebui să o primească în următorii patru ani, ceea ce ar necesita intrarea într-un proces de actualizare. Belgia a cumpărat, în 2018, 34 de aeronave F-35A de la Lockheed-Martin, pentru 3,8 miliarde de euro. Primele opt aeronave F-35 vor fi livrate în 2023 și 2024, dar vor rămâne o perioadă în Statele Unite pentru a fi utilizate pentru formarea piloților și tehnicienilor belgieni.

Abordată ca și alte țări, Belgia, care a comandat 34 de avioane F-35, a indicat imediat că propunerea americană nu o interesează. Ministerul belgian al Apărării a estimat că nu își poate permite să plătească în lunile și anii următori pentru achiziționarea de aeronave noi, în timp ce nu așteaptă să primească primul său avion F-35, din totalul de 34, până în 2023.

În plus, infrastructura planificată a bazelor Florennes și Kleine-Brogel, care ar urma să găzduiască cele 34 de avioane F-35, este gata. Acest lucru a forţa Comandamentul Forţelor aeriene belgiene să ţină avioanele în Statele Unite.

În ceea ce privește creșterea numărului total de avioane comandate de Belgia pentru a răspunde cerinţelor NATO, pare chiar mai puțin realistă. Acest lucru, face parte dintr-o listă lungă de solicitări pe care Alianța Nord Atlantică le-a emis în 2017 în atenția statelor membre.

Articolul apărut în ziarul L'Echo, vine la câteva zile după ce într-un raport publicat de către Curtea de Conturi din Belgia s-a constatat că, în ciuda faptului că mediul internaţional de securitate este din ce în ce mai puţin prietenos, nivelul de dezvoltare al capabilităţilor Forţelor aeriene belgiene a fost redus, treptat, în ultimii ani.

Astfel, potrivit cotidianului Le Soir, NATO solicită Bruxelleslului să aibă 48 de avioane F-35A în total [inclusiv trei de rezervă]. Prin urmare, acest lucru obligă Olanda să achiziționeze încă 14 avioane F-35. Chiar dacă este de aşteptat ca preţul per unitate pentru un avion F-35 să scadă sub pragul de 80 de milioane de dolari, o astfel de achiziție va cântări foarte mult pentru bugetul apărării belgiene.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy