Avioane F-35 pentru Grecia | SUA confirmă că Atena vrea să cumpere avioane de generația a cincea

S.I. Catalin / 01 dec 2020 / 17:51

Ambasadorul Statelor Unite în Grecia, Geoffrey Pyatt, a confirmat, ieri, într-o declarație că Atena este interesată să cumpere avioane F-35, produse de compania americană Lockheed Martin.

Ambasadorul Geoffrey Pyatt a precizat într-o declarație de presă că Statele Unite au salutat interesul Greciei de a achiziționa avioane F-35 pentru Forțele Aeriene Elene, deoarece ar spori capacitățile de apărare ale acesteia, ar asigura interoperabilitatea cu forțele armate americane și ar îmbunătăți stabilitatea regională, precizează publicaţiile Greek City Times şi Ekathimerini.

Diplomatul american a susţinut că relaţiile dintre Statele Unite şi Grecia sunt foarte bune, iar în prezent cele două state lucrează împreună la un viitor program de achiziție pentru avioane F-35.

„Calea către achiziționarea F-35 este un proces multianual care s-ar baza în mod natural pe succesele obținute în programul de actualizare al avioanelor F-16 Viper din Grecia”, a mai spus Geoffrey Pyatt.

Declaraţiile ambasadorului Statelor Unite în Grecia, Geoffrey Pyatt, au fost făcute în contextul în care, Grecia a transmis Washingyonului, în luna noiembrie, o scrisoare de intenţie privind achiziția imediată a unui număr cuprins între 18-24 de avioane F-35 Lightning II. Atena doreşte atât de repede avioanele F-35, încât este dispusă să accepte ca acestea să fie chiar şi second-hand, potrivit unor oficiali americani și unor rapoarte mass-media elene.

Cererea de ofertă (Letter of Offer and Acceptance - LOA) pentru cele 18-24 de avioane F-35 Lightning II a fost transmisă Pentagonului de către ministerul grec al Apărării, pe 6 noiembrie.

După cum am precizat într-o analiza anterioară, prin cererea de ofertă înaintată de Grecia se solicită achiziționarea „imediată” a aeronavelor F-35, astfel încât primele să poată fi livrate în 2021. Documentul precizează că pentru Grecia această achiziţie este una „crucială”.

Grecia şi-a făcut publică, de la începutul anului 2019, dorința de a cumpăra avioane F-35, dar problemele de natura financiară cu care se confruntă au împiedicat înaintarea către SUA a unei cerere de ofertă. Ministerul grec al Apărării a declarat inițial că are în vedere achiziționarea a 25-30 de avioane F-35, dar, din câte se pare, a coborât numărul la 18-24.

 

Grecia este dispusă să cumpere avioane F-35, chiar şi dacă acestea sunt second-hand

 

Potrivit publicaţiei Airforce Magazine, care citează un oficial american din zona apărării, sub protecţia anonimatului, Forţele Aeriene ale SUA nu au identificat niciun avion F-35 care să poată fi vândut la mâna a doua către Grecia, într-un timp atât de scurt. Cu toate acestea, în ultimi ani, la nivelul United States Air Force (USAF) s-a discutat despre disponibilitatea cheltuirii unor sume de bani pentru îmbunătăţirea avioanelor mai vechi F-35, până la standardul de producție actual. Vânzarea avioanelor mai vechi și înlocuirea acestora cu modele mai noi ar putea satisface nevoile United States Air Force (USAF).

La sfârşitul lunii octombrie, Grecia anunța că aeronavele F-35, fabricate pentru Turcia, ar putea fi vândute de Statele Unite ale Americii chiar Atenei, în contextul în care tensiunile dintre Occident și Turcia se adâncesc tot mai mult. Inclusivi oficiali americani din industria de apărare au speculat că o parte din avioanele F-35 construite pentru Turcia - dar nu livrate - ar putea fi vândute Greciei. În timp ce Forțele Aeriene ale SUA primesc unele dintre aceste aeronave, altele ar putea fi puse la dispoziție pentru Grecia.

Amintesc că, în vara acestui an, Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA a autorizat US Air Force să utilizeze și să opereze șase avioane F-35 Lightning II construite pentru Turcia. Cele șase avioane F-35 Lightning ÎI au fost fabricate, dar niciodată livrate Turciei, deoarece Ankara a fost suspendată anul trecut din programul F-35.

Zvonul că Atena îşi propune să cumpere avioane F-35 A a venit la scurt timp după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat pe 12 septembrie că Grecia va cumpăra 18 avioane de luptă Rafale din Franța, o combinație de avioane noi și second-hand. Mitsotakis declara la momentul respectiv că dorinţa Greciei este că primul avion Rafale să ajungă la Forţele Aeriene Elene în decursul anului viitor.

O posibilă achiziţie a unor avioane F-35 ar face ca între Grecia şi alte state să nu mai existe un decalaj atât de mare din punct de vedere militar, oferind Forțelor Aeriene Elene superioritate tehnologică, dar mai ales aeriană.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy