Statele Unite sunt partenerul strategic cheie al Greciei. Atena va moderniza bazele militare utilizate de forțele militare americane

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
 Operation Thracian Cooperation 21. Tancurile M1 Abrams şi Leopard 2 A6, exerciţiu comun în Grecia
Operation Thracian Cooperation 21. Tancurile M1 Abrams şi Leopard 2 A6, exerciţiu comun în Grecia

Atena și Washingtonul sunt de acord să investească în continuare în cele patru baze militare utilizate deja de forțele armate americane din Grecia, ca parte a Acordului de Cooperare în Domeniul Apărării Reciproce (MDCA), a declarat recent ministrul grec al apărării, Nikos Panagiotopoulos.

Nikos Panagiotopoulos a declarat că Grecia şi Statele Unite au hotărât să investească și mai mult în cele patru baze militare pe care forţele militare americane le utilizează deja.

Panagiotopoulos a precizat că, în acest stadiu, aprofundarea cooperării este mai importantă decât construirea altor baze militare, aşa cum era stipulat anterior că ar urma să se întâmple.

Pe baza prevederilor existente ale MDCA, forțele armate americane au, în afară de baza navală a golfului Souda din Creta, o prezență rotativă în mai multe alte locații, precum Stefanovikeio, portul Alexandroupoli și baza aeriană Larisa.

Atena spera că SUA își vor spori prezența în mai multe locații din Grecia, deși o opțiune pe care a oferit-o anterior, a bazelor aeriene și navale de pe insula Skyros, a fost deja respinsă de americani.

Panagiotopoulos a subliniat că viitoarea vizită a ministrului de externe Nikos Dendias la Washington, pe 14 octombrie, pentru a se întâlni cu omologul său, secretarul de stat Antony Blinken, va avea ca principal subiect pe agenta consolidarea parteneriatului strategic între cele două părți.

"Statele Unite ale Americii sunt și vor continua să fie un partener strategic cheie al Greciei", a spus Panagiotopoulos. „ Acordul de Cooperare în Domeniul Apărării Reciproce (MDCA)’’, reflectă această relație, care a fost aprofundata constant în ultimii ani.”

În luna mai, DefenseRomania a precizat într-o scurtă analiza că Statele Unite încearcă să-și sporească prezența militară în Grecia, în mare parte pe fondul relaţiilor tot mai tensionate dintre Ankara şi Washington.

O prezență militară mai sporită a SUA este luată în considerare deoarece relațiile dintre Grecia și Turcia continuă să se deterioreze.

Această decizie vine şi pe fondul unor incertitudini cu privire la direcţia în care se îndreaptă Turcia sub administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan.

În ultimii ani, Armata SUA și-a aprofundat prezenta militară în Grecia și și-a extins cooperarea cu aceasta. Statele Unite au forțe militare impresionante staționate la baza navală din Golful Souda, precum și în Creta, Alexandroupoli, Larissa și Stefanovikeio. 

Ca parte a Acordului de Cooperare în Domeniul Apărării Reciproce (MDCA), există planuri pentru alte patru baze militare, iar Grecia a oferit SUA posibilitatea de a alege din 22 posibile locaţii unde aceste baze ar putea fi amplasate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel