Armenia raportează armistițiu după noile ciocniri cu Azerbaidjanul. Rusia își asumă meritele pentru încheierea acordului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțe ruse de menținere a păcii în Nagnorno-Karabah
Forțe ruse de menținere a păcii în Nagnorno-Karabah

Grigory Karasin, un membru înalt al Camerei superioare a parlamentului rus, a declarat că armistițiul a fost încheiat în mare parte prin eforturile diplomatice ruse.

Un înalt oficial armean a declarat miercuri seara că a fost convenit un armistițiu cu Azerbaidjan după două zile de violențe, într-un nou episod al conflictului prelungit din Nagorno-Karabah.

Totuși, până în acest moment, Azerbaidjanul nu a confirmat armistițiul.

Agențiile de presă ruse l-au citat pe Armen Grigorian, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, spunând televiziunii armene: „Datorită implicării comunității internaționale, s-a ajuns la un acord privind încetarea focului”.

Anunțul spunea că armistițiul a fost în vigoare de câteva ore. Ministerul Apărării din Armenia a declarat anterior că împușcăturile în zonele de frontieră au încetat.

Grigory Karasin, un membru înalt al Camerei superioare a parlamentului rus, a declarat agenției de presă RIA că armistițiul a fost încheiat în mare parte prin eforturile diplomatice ruse.

Fiecare parte dă vina pe cealaltă pentru noile ciocniri

 

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat anterior parlamentului că 105 militari armeni au fost uciși de la începutul violenței în această săptămână,  în timp ce numărul deceselor azerilor, avansat de Baku, este de 50.

În discursul său în fața parlamentului, Pașinian a spus că țara sa a făcut apel la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Moscova pentru a ajuta la restabilirea integrității sale teritoriale.

Foto: Forțele CSTO, trimisă de Rusia în Kazahstan

„Dacă spunem că Azerbaidjanul a agresat Armenia, înseamnă că au reușit să stabilească controlul asupra unor teritorii”, a spus agenția rusă Tass, citat de el.

Armenia și Azerbaidjan se luptă de zeci de ani pentru Nagorno-Karabah, o enclavă muntoasă recunoscută ca parte a Azerbaidjanului, în timp ce găzduiește o populație armeană numeroasă.

Luptele au izbucnit pentru prima dată spre sfârșitul stăpânirii sovietice, iar forțele armene au preluat controlul asupra unor mari părți de teritoriu din și în jurul acestuia la începutul anilor 1990. Azerbaidjanul, susținut de Turcia, a reluat în mare parte acele teritorii timp de șase săptămâni în 2020.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel