Până la livrarea primelor Abrams, Ministerul ucrainean al Apărării va comanda tancuri ucrainene Oplot (Foto)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancul ucrainean Oplot. Mai 2023. Sursa Foto:Twitter Oleh Syniehubov.
Tancul ucrainean Oplot. Mai 2023. Sursa Foto:Twitter Oleh Syniehubov.

Ministerul ucrainean al Apărării va comanda tancuri ucrainene Oplot pentru forțele sale armate, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în timpul unei vizite în regiunea Harkov.

Potrivit biroului de presă al Ministerului ucrainean al Apărării, vizită a avut loc împreună cu președintele Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Informații, Oleksandr Zavitnevich, și directorul concernului de stat Ukroboronprom, Yuriy Husev, și cu participarea șefului administrației militare regionale din Harkov, Oleh Sinehubov.

În timpul vizitei de lucru, ministrul apărării a testat tancul Oplot.

,,Sunt convins că în cadrul ''coaliției tancurilor''( n.r. numărul de tancuri pe care statele occidentale l-au oferit Ucrainei), tancul ucrainean, de exemplu, Oplot, ar trebui să fie în prim-plan. Trebuie să existe un ''pumn blindat'' în prima linie, pentru că cea mai importantă valoare sunt viețile militarilor noștri. Pentru ca ei să ne poată proteja, au nevoie de vehicule blindate. De aceea s-a decis ca Ministerul ucrainean al Apărării să comande tancuri Oplot de la Ukroboronprom pentru armata ucraineană", a declarat ministrul.

În plus, în timpul vizitei, ministrul a acordat distincții angajaților mai multor întreprinderi Ukroboronprom pentru contribuția lor la capacitatea de apărare a Ucrainei.

Ministrul nu a oferit alte detalii. Din motive de securitate, Ucraina nu raportează aproape niciodată despre livrările și comenzile de noi echipamente militare și arme, astfel încât Rusia să nu știe despre noile capacități pe care forțele ucrainene le dobândesc pe front.



Din raport nu reiese clar dacă există planuri de implicare a unor parteneri străini în producția tancului Oplot. Este demn de remarcat faptul că unele dintre întreprinderile ucrainene de apărare care produceau componente pentru tancuri și alte vehicule blindate au fost distruse de ocupanții ruși în timpul atacurilor cu rachete sau au fost chiar capturate temporar și jefuite.

Recent, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina va primi tancurile Abrams la începutul toamnei și că până atunci ar trebui să fie finalizate programele de pregătire a armatei ucrainene pentru operarea acestora.

,,Facem tot posibilul pentru a accelera livrarea acestor tancuri. Conform previziunilor noastre, acest lucru se va întâmpla la începutul toamnei. Între timp, am mutat mai multe tancuri pe terenul de antrenament pentru ca ucrainenii să înceapă pregătirea. Până când antrenamentul va fi finalizat, tancurile vor fi disponibile pentru utilizare", a declarat joi secretarul american al Apărării în cadrul unei audieri în Senat.

Forțele Armate Ucrainene au început să folosească de anul trecut pe câmpul de luptă tancurile T-84 Oplot. Mai multe fotografii care surprind tancul T-84 în prima linie a confictului militar au fost publicate în vara lui 2022 pe rețelele de socializare. 

Din informaţiile disponibile până în acest moment, uzina mecanică Malishev din Harkov – a produs în 20 de ani doar 10 copii ale lui T-84 pentru armata ucraineană. 

Ucrainenii nici măcar nu le-au păstrat pe toate cele 10. Se pare că au vândut patru dintre cele zece tancuri T-84 Oplot americanilor. Anterior, Ucraina a oferit Statelor Unite, în scopul testării, cinci tancuri T-84.

În 2003, guvernul SUA a achiziţionat din Ucraina patru tancuri principale de luptă T-84 (cea mai recentă versiune a T-80UD), toate echipate cu sistemul activ de protecţie Drozd. Cele patru tancuri T-80UD au ajuns la Centrul de Testare Aberdeen al Armatei SUA, în decembrie 2003 și ianuarie 2004. Cel de-al cincelea tanc  T-84 Oplot a fost livrat de Ucraineni în Statele Unite în toamna anului trecut.

The Military Balance 2021 - ghidul anual al Institutului Internațional pentru Studii Strategice – preciza că în inventarul Forţelor Armate Ucrainene sunt doar cinci tancuri T-84 Oplot.

T-84 Oplot este o versiune îmbunătățită a T-80 MBT de fabricație rusă, care a fost dezvoltată și fabricată în Ucraina.

T-84 Oplot dispune de un tun cu țeavă lisă KBA3 de 125 mm cu încărcare automată de tip carusel. Tunul de 125 mm poate trage și cu proiectile ghidate, ceea ce îi permite să lovească cu precizie tancuri şi vehicule blindate aflate pe o rază de 5.000 m.

Carena și turela T-84 Oplot sunt protejate de un blindaj pasiv și de un blindaj reactiv exploziv (ERA). Tancul poate rezista la o explozie de 10 kg de TNT sub șenilele tancului și până la 4 kg sub compartimentul șoferului.

T-84 Oplot este echipat cu un motor diesel 6TD-2 care dezvoltă 1.200 CP. Acesta poate rula la o viteză maximă de 70 km/h pe șosea, cu o autonomie maximă de croazieră de 450 km.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel