Armata israeliană renunță treptat la bateriile Patriot PAC 2 în favoarea unor sisteme de apărare moderne

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Militari ai IDF alături de sistemul de apărare antirachetă Patriot al Israelului. Imagine: Forțele de Apărare Israeliene (IDF).
Militari ai IDF alături de sistemul de apărare antirachetă Patriot al Israelului. Imagine: Forțele de Apărare Israeliene (IDF).

În următoarele două luni, Forțele Aeriene Israeliene vor scoate din uz mai multe baterii antiaeriene de tip MIM-104 Patriot, potrivit The Times of Israel cu referire la reprezentanții armatei israeliene. Forțele Aeriene Israeliene intenționează să renunțe la vechile sisteme de apărare antirachetă Patriot în următoarele luni și să le înlocuiască cu capacități mai avansate de apărare antiaeriană. În februarie, Forțele Aeriene Israeliene au declarat că se află în proces de dezafectare a mai multor baterii Patriot, cunoscute în țară și sub numele de Yahalom. Personalul care operează aceste sisteme va fi supus unui curs de recalificare pe alte sisteme.

,,În prezent, suntem în proces de reducere a [numărului de] baterii până când întregul sistem va fi închis", a declarat șeful Batalionului 138 de Apărare Aeriană, care operează Patriot.

Bateriile scoase din uz vor fi înlocuite cu sisteme de apărare aeriană mai avansate, în special cu sistemele David's Sling și Iron Dome, cunoscute deja, proiectate de Israel.

,,Ne-am dat seama că trebuie să mergem înainte și să ne îmbunătățim metodele de apărare. Inovațiile din sistemul [de apărare aeriană] aduc un răspuns operațional mai bun", a declarat comandantul batalionului.

Publicația notează că "nu este încă clar ce se va întâmpla cu bateriile Patriot, de care are mare nevoie Ucraina, care încearcă să își protejeze cerul de rachetele rusești".

Se știe că un anumit număr de baterii de apărare antiaeriană Patriot PAC-2 se află în serviciul Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF). Acestea sunt echipate cu rachete GEM-T, sunt capabile să intercepteze ținte aeriene la o distanță de până la 160 km și au un potențial limitat de interceptare a țintelor balistice.

Potrivit jurnaliștilor de la The War Zone, la sfârșitul anului 2023, Israelul avea 8 baterii cu un număr necunoscut de lansatoare.

Sistemele par a fi montate atât pe semiremorci, cât și pe șasiuri de camioane germane MAN, după cum reiese din imaginile publicate de-a lungul anilor în mediul online.

Un număr de sistemele Patriot PAC-2 israeliene, ca parte a programului de modernizare locală, au fost aduse la standardului Yahalom. Potrivit datelor publice, modernizarea implică o actualizare a sistemului software și hardware, care va permite utilizarea rachetelor PAC-3 capabile să intercepteze în mod fiabil rachete balistice.

Bateriile antiaeriene au intrat în serviciul israelian în 1991. Prima lor utilizare în luptă a avut loc abia în 2014, când complexul a doborât o dronă lansată din Fâșia Gaza.

În următorul deceniu, un sistem conceput pentru a doborî aeronave a interceptat aproximativ 10 ținte, inclusiv avioane de luptă siriene care au încălcat spațiul aerian israelian în 2014 și 2018. Acesta a fost folosit în mod repetat în timpul ostilităților actuale împotriva Hamas și pentru a intercepta rachete lansate din Iran.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel