Armată europeană. Franța: UE trebuie să-și asigure propria securitate

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, într-o vizită la București, a declarat că proiectul criticat de SUA, de crearea unei armate europene  ”va lua ceva timp”.

Ea a mai adăugat într-un interviu acordat AFP la București că Europa trebuie să-și asigure singură securitatea, precizând că europenii s-ar putea să nu fie de acord să mărească bugetul pentru apărare, dar să cumpere „Made in America”.

Miza este una importantă, cu patru luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European (PE), la care securitatea va fi una din temele-cheie.

"CSP (Cooperare structurată permanentă), Fonduri de apărare, nu înţelege nimeni. A vorbi despre o armată permite să se înţeleagă că UE vrea să fie în măsură să-şi asigure propria securitate", a subliniat ministrul francez.

Preşedintele francez şi cancelarul german Angela Merkel au relansat proiectul la semnarea tratatului de prietenie franco-german de la Aachen, săptămâna trecută. La rândul său, şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, şi-a manifestat adeziunea la acest proiect într-o alocuţiune privind viitorul Europei în faţa Parlamentului European.

 

Buget mai mare pentru apărare, achiziții ”Made in America”?

 

În ce-l priveşte, preşedintele american Donald Trump a contestat de mai multe ori proiectul.

"Nu se poate să-i ceri UE să-şi majoreze contribuţiile la apărare şi să te superi pentru că europenii se organizează ca să facă acest lucru", a replicat Parly, care a dat asigurări că NATO va rămâne „piatra de temelie a securității colective”.

"Dacă mesajul este să plătim mai mult pentru a cumpăra 'Made in America', atunci unii europeni s-ar putea să nu fie de acord cu această linie", a avertizat ea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel