Armata a testat sistemele de armament ale transportoarelor Piranha V (Video)

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Șeful Statului Major al Apărării, generalul–locotenent Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul–maior Iulian Berdilă, au participat, în zilele de 3 și 4 noiembrie, la activitățile de verificare funcțională a sistemelor de armament și a turelei telecomandate ale transportoarelor blindate pentru trupe TBT 8x8 PIRANHA V, efectuate în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, din zona Cincu.

În cadrul procesului de verificare, militarii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Brigada Multinațională de Sud-Est de la Craiova, au executat trageri de instrucție cu armamentul din dotarea transportoarelor, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Referindu-se la programul de înzestrare cu transportoarele Piranha V, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a declarat, în cadrul conferinței de presă susținută joi, 5 noiembrie: „trebuie subliniat faptul că aceste vehicule blindate au plecat de pe poarta Uzinei Mecanice București. Odată cu finalizarea procesului de recepție urmează să se alimenteze acreditivul pentru cel de-al doilea lot. Acesta din urmă, în integralitatea lui, va fi preluat de către Uzina Mecanică București și industria românească va beneficia de tot ceea ce înseamnă transferul de tehnologie și cunoaștere pentru producerea acestui vehicul de luptă”.

Transportorul blindat pentru trupe TBT 8x8 PIRANHA V este un autovehicul de luptă și de transport pe roți, destinat Forțelor Terestre, care asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

După testarea operațională, primul lot de transportoare – alcătuit din 36 de astfel de vehicule – va intra în dotarea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.

Ministerul Apărării Naționale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH), în baza prevederilor HG nr. 852/2017, un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe și derivate pe platforma PIRANHA V și a suportului logistic inițial, iar valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane euro. În baza acordului-cadru a fost semnat un contract subsecvent aferent primelor 94 de produse.

Generalul maior Iulian Berdilă a declarat că "etapa de azi a fost o etapă intermediară în care încercăm să potrivim, să sincronizăm competențele militarilor de calitate, Scorpionii Roșii, cu noua platformă Piranha V care intră în dotarea Forțelor Terestre. Este o etapă intermediară înainte de testarea operațională și vrem să folosim fiecare moment și fiecare condiție pe care o avem în Centrul de Instruire de la Cincu pentru a determina condițiile etapelor următoare".

Citește și:  Ministrul Ciucă le-a cerut militarilor testarea amănunțită a Piranha V, în condiții similare operațiunilor reale

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel