„Aripa robot” a făcut primul zbor. Noua dronă XQ-67A a marcat în SUA trecerea la cea de-a doua generație de avioane de luptă colaborative

Gheorghe Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Noua dronă XQ-67A. Photo source: U.S. Air Force
Noua dronă XQ-67A. Photo source: U.S. Air Force

Noua dronă de luptă aeriană a General Atomics a zburat, un alt pas către ceea ce Forțele Aeriene numesc „prima din a doua generație” de avioane autonome. Compania este în cursă pentru a construi avioane de luptă în colaborare pentru Forțele Aeriene.

Drona, numită XQ-67A, este derivată din seria de avioane Gambit de la GA-ASI, pe care compania o propune pentru programul Forțelor Aeriene de a construi roboți, numiți avioane de luptă colaborative sau CCA.

Noua platformă face parte din programul OBSS, foarte clasificat, al Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene. Serviciul a acordat contracte de proiectare GA-ASI și Kratos în 2021, apoi a ales GA-ASI pentru a construi efectiv proiectul în 2023.

Drona a zburat pentru prima dată pe 28 februarie la General Atomics Gray Butte Flight Operations Facility de lângă Palmdale, California, au anunțat joi oficialii AFRL.

Serviciul a experimentat, de asemenea, drona XQ-58 Valkyrie a lui Kratos, care a făcut parte din programul Skyborg al AFRL, un efort de a dezvolta un sistem de bază de autonomie care să permită viitoarelor drone să opereze cu avioane cu pilot.

„După succesul XQ-58A Valkyrie, primul vehicul aerian fără echipaj cu costuri reduse menit să ofere luptătorului o masă credibilă și accesibilă, XQ-67A dovedește abordarea comună a șasiului sau a „genului” pentru proiectarea, construirea și testarea aeronavelor. ”, conform AFRL.

General Atomics este una dintre cele cinci companii aflate în prezent în contract pentru proiectarea CCA-urilor. Liderii Forțelor Aeriene au declarat la începutul acestei luni că vor reduce numărul de vânzători la două sau trei companii în următoarele câteva luni.

 

„Aripa robot” de la General Atomics face primul zbor

 

2. Noua dronă... (xq-67a-drona_07589400.jpeg)

Noua dronă XQ-67A. Photo source: U.S. Air Force

O nouă dronă americană echipată cu un sistem avansat de inteligență artificială a efectuat primul zbor, marcând trecerea la cea de-a doua generație de avioane de luptă colaborative.

Laboratorul de Cercetare a Forțelor Aeriene americane (AFRL) a anunțat că drona XQ-67A a efectuat cu succes primul său zbor, pe 28 februarie 2024, la facilitatea Gray Butte lângă Palmdale, California, a companiei General Atomics.

Drona, numită XQ-67A, este derivată din seria de avioane Gambit fabricate de GA-ASI (General Atomics Aeronautical Systems), pe care compania o propune pentru programul Forțelor Aeriene de a construi aripi-robot, numite avioane de luptă colaborative (collaborative combat aircraft - CCA).

XQ-67A este prima din a doua generație de platforme colaborative autonome (autonomous collaborative platforms – ACP), a anunțat Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene americane (AFRL).

”După succesul XQ-58A Valkyrie, primul vehicul aerian fără echipaj cu costuri reduse menit să ofere luptătorului o masă credibilă și accesibilă, XQ-67A demonstrează viabilitatea unei abordări comune privind șasiul sau a unui anumit mod de a proiecta, construi și testa aeronavele”, a precizat Doug Meador, responsabil pentru capabilitatea ”platformă autonomă colaborativă în cadrul Direcției Sisteme Aerospațiale a AFRL.

 

Modelul poate fi folosit la construirea altor aeronave

 

3. Noua dronă... (xq-67a-uav_31281000.jpeg)

Noua dronă XQ-67A. Photo source: U.S. Air Force

Această nouă abordare răspunde, de asemenea, provocării concurenței mari de putere prin accelerarea livrării de capabilități avansate și accesibile necesare forțelor luptătoare.

„În continuare, modelul poate fi folosit la construirea altor aeronave - similar cu cel al unui cadru de vehicul - cu posibilitatea de a adăuga diferite kituri de aeronave la cadru, cum ar fi o stație de detectare sau o stație de arme. Această abordare va ajuta la economisirea de timp și bani prin folosirea substructurilor și subsistemelor standard, similar modului în care industria auto construiește o linie de produse”, a spus Meador.

Noul CCA face parte din programul OBSS (Off-Board Sensing Station – stație cu senzor extern/detașabil), foarte clasificat, al AFRL. Serviciul a acordat contracte de proiectare GA-ASI și Kratos în 2021, iar ulterior a ales GA-ASI pentru a construi efectiv proiectul în 2023, potrivit Defense One.

Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au experimentat la începutul programului drona XQ-58 Valkyrie construită de Kratos, care a făcut parte din programul Skyborg al AFRL, un efort de a dezvolta un sistem de bază de autonomie care să permită viitoarelor drone să opereze împreună cu avioane cu pilot.

„Prima generație a fost XQ-58 și asta a fost într-adevăr despre demonstrarea conceptului că putem construi rapid și ieftin o capacitate de luptă relevantă”, a spus Trenton White, manager de program pentru LCAAPS (Low Cost Attritable Aircraft Technologies) și OBSS de la Direcția de Sisteme Aerospațiale a AFRL.

General Atomics este una dintre cele cinci companii aflate în prezent în contract pentru proiectarea CCA-urilor. USAF și-au exprimat, de asemenea, interesul de a utiliza pentru testare și drona MQ-28 Ghost Bat de la Boeing, pe care compania a adus-o în Statele Unite după ce a fost dezvoltată inițial pentru Australia

Liderii USAF au declarat, la începutul lui februarie, că vor reduce numărul de furnizori la două sau trei companii în următoarele câteva luni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel