Americanii fac apelul pe energie: Departamentul de Stat, turneu în România și Bulgaria și Turcia

Statele Unite l-au trimis pe Geoffrey Pyatt, unul din responsabilii pe energie din Departamentul de Stat, pentru a discuta perspectivele de cooperare în domeniul energiei.

Geoffrey Pyatt, asistentul al secretarului de stat pentru resurse energetice din Departamentul de Stat, a vizitat România și Bulgaria și Turcia pentru discuta despre eforturile comune pentru promovarea securității energetice europene, reducerea dependenței Europei de combustibilii fosili ruși.

În România, oficialul american a avut o întrevedere cu  Iulian Fota, Secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul MAE.

Asistentul secretarului de stat al SUA a confirmat angajamentul SUA pentru aprovizionarea cu gaz natural lichefiat a aliaților.

Discuțiile s-au axat pe dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale în domeniul economic și al energiei, se arată în comunicatul MAE.

În special, amercicanii s-au arătat interesați de dezvoltarea sectorului nuclear civil din România, respectiv proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul unor Reactoare Modulare de mici dimensiuni (SMR - Small Modular Reactors).

MAE a evidențiat, la rândul său, potențialul important al acestora pentru consolidarea securității energetice a României și la nivel regional. 

 

Bulgaria: Îmbunătăţirea conectivităţii energetice este vitală

 

În cadrul întrevederii între Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev și asistentul secretarului de stat al SUA pentru resurse energetice, Geoffrey Pyatt, șeful statului bulgar a subliniat importanța conectivităţii energetice în Europa de Sud-Est pentru soluţionarea crizei gazelor.

Radev a adăugat că este necesar ca ţările din regiune să îşi unească eforturile pentru realizarea mai rapidă a proiectelor comune de extindere a infrastructurii pentru transportul petrolului, gazelor şi energiei electrice, pentru a nu permite deficitul de resurse energetice, inflaţia şi aprofundarea crizei economice.

Punerea în funcţiune a interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria asigură o diversificare reală nu numai pentru Bulgaria, ci şi pentru regiune.

În acest sens, şeful statului bulgar a evidenţiat necesitatea continuării aprovizionării cu gaze naturale, astfel încât nevoile tuturor ţărilor să fie satisfăcute.

Citește și: Virgil Popescu dă asigurări că reactoarele nucleare mici pe care SUA le vor construi în România sunt o tehnologie sigură și de încredere

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel