Akeron vs. T-14 Armata rusești în Ucraina? Speculații privind rachete franceze Akeron în Ucraina - singurele de generația a V-a „combat proven”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta de generația a V-a Akeron MP MBDA, integrată pe un blindat Sherpa 4x4. Foto: Eurosatory 2022 @DefenseRomania
Racheta de generația a V-a Akeron MP MBDA, integrată pe un blindat Sherpa 4x4. Foto: Eurosatory 2022 @DefenseRomania

Forțele armate ale Ucrainei sunt dotate cu rachete Akeron MP, dezvoltate de gigantul european MBDA, singura rachetă de generația a V-a folosită în situații de luptă reale. 

Informația potrivit căreia Ucraina are în dotare rachete Akeron MP, potrivit publicației ucrainene Mil.in.ua, a fost dezvăluită chiar de deputatul francez Jean-Louis Thiériot, vicepreședintele Comisiei pentru Apărare Națională, în cadrul unui interviu acordat Opex. Informația e însă negată oficial de guvernul de la Paris.

Deputatul francez s-a rezumat doar să precizeze că Franța a donat rachete Akeron armatei Ucrainei, fără să menționeze însă numărul de rachete donate.

„Astăzi a devenit clar că armamentul pe care îl trimitem (n.r. Ucrainei) e modern și și-a dovedit capabilitatea. Obuziere Caesar, sisteme Mistral, dar și Akeron MP, nou intrate pe această listă”, a precizat deputatul francez.

Interesant e că imediat după declarația deputatului francez, Ministerul Apărării din Franța a negat că ar fi trimis aceste rachete Ucrainei. Tot publicația ucraineană spune că e posbil ca deputatul să fi încurcat Akeron cu Milan ATGM.

Ce știm de Akeron e că la origine o rachetă antitanc. Iar dacă în prezent echipajele tancurilor rusești aveau fiori la posibilitatea de a fi loviți de Javelin, de azi se pare că mai au un motiv de îngrijorare.

Amintim că Rusia spune că a introdus pe frontul din Ucraina tehnică militară de ultimă generație, dând exemplul unor acțiuni sporadice ale celebrelor tancuri T-14 Armata. Serviciile occidentale au însă dubii nu neapărat pentru faptul că T-14 Armata nu ar fi un tac capabil, ci din cauza numărului mic de astfel de tancuri de ultimă generație pe care Rusia îl deține. Astfel, orice prezență sporadică a T-14 pe front nu are decât iz propagandistic. 

T-90M Proryv rămâne astfel cel mai modern tanc utilizat de Rusia în Ucraina.

CITEȘTE ȘI: Forţele Armate Ucrainene au distrus un alt T-90M Proryv la Harkov (Foto/Video) - cel mai scump tanc al armatei ruse a fost lovit cu Javelin

 

MBDA, salt uriaș în dezvoltarea rachetelor. Akeron - singura rachetă de generația a V-a folosită în situații reale de luptă

 

2. Akeron LP ... (akeron-lp_36730500.jpg)

Akeron LP MBDA, foto: Eurosatory 2022 @DefenseRomania

Gigantul european MBDA a prezentat în cadrul expoziției Eurosatory care a avut loc în vara anului trecut, racheta de generația a V-a Akeron MP. 

DefenseRomania a participat la evenimentul care a avut loc la Paris.

Racheta Akeron e de fapt o rebranduire, dar în fapt e singura rachetă de generația a V-a combat proven. 

Akeron e Missile Moyenne Portée (MMP) rabranduit, singura rachetă de generația a V-a aflată în producție și totodată combat proven. 

Racheta poate fi integrată și pe sisteme portabile, dar și pe vehicule de luptă.

 

Despre Akeron - racheta de generația a V-a franceză produsă de grupul european MBDA

 

Akeron cântărește doar 15 kilograme, are o lungime de 1.3 metri și un diametru de 140 mm. Raza de acțiune este de peste 4.000 m, indiferent de condițiile meteo.

Deși Akeron e în esență o rachetă antitanc, Frederic Michaud, reprezentantul companiei ne-a mărturisit că ea poate fi folosită și antipersonal și antinfrastructură.

Akeron LP, o versiune care ar urma să fie integrată și pe elicoptere sau drone e în curs de dezvoltare. Akeron va fi integrat și în cadrul gigantului program francez Scorpion prin care sunt dezvoltate blindatele Grifon și Jaguar și care va avea și o componentă importantă privind achiziționarea de vehicule blindate 4x4 pentru armata franceză. 

Ceea ce credem că e important de precizat e că ambele rachete, atât Akeron MP și Akeron LP, vor fi integrate de MBDA în programul LynkEUs.

Programul LynkEUs reprezintă o premieră tehnologică și industrială. Programul e condus de MBDA și face parte din inițiativa europeană PESCO. Se bazează pe cooperare industrială între parteneri pentru a dezvolta capacități la cel mai înalt nivel. Astfel, programul condus de MBDA reunește nume mari din industria de apărare din mai multe state, precum Franța, Belgia și Cipru.

CITEȘTE ȘI: MBDA propune înzestrarea Armatei române cu sisteme VL Mica și Mistral 3. SHORAD/VSHORAD, una din lecțiile războiului din Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel