Trump îl susținuse public pe Waltz după ce consilierul său pe probleme de securitate națională și alți membri ai chat-ului creat pe aplicatia Signal, disponibilă publicului, au negat vehement că ar fi făcut schimb de planuri de război clasificate.
Discuția a fost dezvăluită atunci când Jeffrey Goldberg, redactorul-șef al publicației The Atlantic, care a publicat la 24 martie un articol în care detalia modul în care Waltz l-a invitat din greșeală la acesta discuţie privată.
BREAKING: Mike Waltz out as Trump’s National Security Advisor. pic.twitter.com/g2vShxD44q
— Fox News (@FoxNews) May 1, 2025
În martie, Waltz a fost cercetat după ce a creat un chat pe Signal și l-a inclus din greșeală pe Jeffrey Goldberg de la The Atlantic, dezvăluind discuții cu oficiali de top din domeniul securității naționale cu privire la planurile pentru o atac asupra mobiectivelor militare ale rebelilor houthi din Yemen.
Goldberg a făcut publică versiunea sa, omițând inițial anumite detalii, dar după ce Secretarul Apărării, Pete Hegseth, Directorul Serviciului Național de Informații, Tulsi Gabbard, și Directorul CIA, John Ratcliffe, au negat că ar fi fost partajate informații clasificate în cadrul chat-ului, Goldberg a publicat și aceste informații, inclusiv momentul atacurilor și sistemele de arme utilizate.
După ce Waltz a recunoscut în spatele ușilor închise autenticitatea raportului, oficialii de la Casa Albă au dezbătut dacă ar trebui să demisioneze, însă Waltz nu a făcut niciodată această propunere, iar Trump nu i-a cerut să demisioneze la momentul respectiv. Public, președintele Trump și-a manifestat sprijinul pentru Waltz, numindu-l „un om bun” care „a învățat o lecție”.
O sursă familiarizată cu situația de la Consiliul Național de Securitate a declarat pentru presa din SUA că președintele Trump crede că a trecut suficient timp de la incidentul cu aplicatia Signal pentru ca plecările lui Waltz și Wong să poată fi încadrate ca parte a unei reorganizări. Trump a ezitat să îl demită pe Waltz din cauza percepției că acest lucru ar putea fi văzut ca o cedare în fața presiunilor externe.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News