Aderarea Finlandei la NATO a fost aprobată în cele din urmă în Ungaria

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Uniunea Europeană cere Budapestei să restabilească statul de drept și democrația, amenințând că o va priva de finanțare și deja sugerează retragerea țării din bloc / Foto: Viktor Orban, în Parlamentul Ungariei
Uniunea Europeană cere Budapestei să restabilească statul de drept și democrația, amenințând că o va priva de finanțare și deja sugerează retragerea țării din bloc / Foto: Viktor Orban, în Parlamentul Ungariei

După câteva luni de întârzieri, Parlamentul Ungariei a ratificat în sfârșit aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică.

Parlamentul Ungariei, dominat de formaţiunea premierului naţionalist Viktor Orban, a aprobat luni proiectul de lege care permite aderarea Finlandei la NATO odată ce aplicaţia acesteia va fi ratificată de toate cele 30 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters şi AFP.

Decizia pune capăt tergiversărilor de luni de zile ale partidului de guvernare FIDESZ în această chestiune.

Aderarea Finlandei la NATO a fost ratificată cu o largă majoritate de 182 de voturi din 199 de mandate.

După cum se știe, în mai 2022, Finlanda și Suedia și-au abandonat politica de neutralitate de decenii, anunțându-și intenția de a adera la NATO. Dar Turcia s-a opus ratificării rapide a protocoalelor de aderare ale ambelor țări, invocând lupta lor insuficientă împotriva terorismului.

Suedia încă așteaptă


Proiectul de lege privind aderarea Suediei la NATO rămâne în continuare blocat în legislativul din Ungaria, urmând să fie discutat "mai târziu".

Finlanda şi Suedia au cerut anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina. Însă procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria.

Suedezii sunt într-o situație diferită. Intrarea Suediei nu a fost încă ratificată de Ungaria sau Turcia, iar Ankara susține că suedezii susțin teroriștii kurzi. 

Ungaria are, la rândul ei o problemă cu ratificarea aderării Suediei la NATO. Politicienii ungari folosesc însă NATO ca mijloc de șantaj pentru ”bătăliile” din UE și cer Suediei să să nu mai comenteze problemele sale interne, pentru a-i ratifica aderarea la NATO.

Parlamentarii ungari aşteaptă asigurări din partea guvernului suedez că membrii acestuia vor renunţa la obiceiul de a emite păreri critice despre guvernul ungar şi statul de drept din Ungaria, pentru ca legislativul de la Budapesta să ratifice în schimb aderarea Suediei la NATO

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel