A trecut epoca tancurilor? Polonia cumpără 250 de tancuri Abrams, în cea mai modernă versiune, pentru 4.3 miliarde de euro

M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force
EXCLUSIV
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force

Polonia a semnat la începutul acestei luni contractul pentru achiziționarea a 250 de tancuri americane Abrams, în cea mai modernă versiune. E un contract uriaș care se ridică la 4.3 miliarde de euro și asupra căruia s-au ridicat unele sprâncene în contextul în prima fază a războiului din Ucraina, dar și în conflictul din Nagorno Karabah, dronele și sistemele moderne au depășit tancurile.

Amintim că  Ministrul apărării al Poloniei a semnat pe data de 5 aprilie contractul pentru achiziţionarea a 250 de tancuri de luptă americane Abrams, în cea mai modernă versiune.

În una din emisiuni „Pe Plan Extern”, difuzate săptămânal vineri de DefenseRomania, analistul militar Ion Petrescu a fost întrebat dacă vremea armei tanc a trecut, în contextul în care prima fază a războiului neprovocat declanșat de Rusia a transformat Ucraina într-un cimitir de tancuri rusești, acestea fiind spulberate de sisteme occidentale moderne anti-tanc, precum Javelin sau NLAW. 

Colonelul Ion Petrescu a răspuns, dând exemplul a ceea ce a văzut în Irak, în timpul misiunii de eliberare a acestei țări de sub dictatura lui Saddam Hussein.

„Am fost în Irak la Basra unde am văzut nenumărate tancuri britanice, atunci când forțele insurgente irakiene erau încă sporadice. Când s-a declanșat Coaliția Voinței (n.r. - în 2003) împotriva regimului lui Saddam Hussein, s-au întâmplat câteva fenomene militare: Coloanele de blindate britanice și americane au înaintat pe șosele, unde au întâlnit puncte de rezistență. În unele localități au lăsat în urmă forțe care au încercuit și ulterior rezolvat rezistența militară irakiană, în timp ce tancurile și-au continuat drumul.

Datorită forței imagologice, dar și eficienței acestor tancuri americane și britanice, mulți militari irakieni, sătui de dictatura lui Saddam Hussein, au aruncat armele și s-au predat. Tancurile sunt eficiente și în ziua de azi”, a precizat Ion Petrescu.

CITEȘTE ȘI: Tancuri și elicoptere în războiul modern – lecții neînvățate la timpul lor: Un Javelin de 175.000 $ distruge armament de milioane

 

„Epoca tancurilor nu a trecut”. Alegerea tancurilor Abrams de către Polonia e una foarte bună

 

2. Abrams M1,... (tanc_m1_abrams_2_65450400.jpg)

Abrams M1, sursă foto: U.S. Army

Ion Petrescu spune că în Ucraina este o „situație specifică” și subliniază importanța unui tanc modern. Analistul militar e de părere că „epoca tancurilor nu a trecut”, iar Polonia a făcut o alegere foarte bună îndreptându-se spre Abrams.

„Sigur că pe teritoriul Ucrainei, când lupți împotriva unei tehnici rusești numeroase și prost conduse, e foarte bine să ai în tranșee luptători ucraineni care să folosească Javelin sau alte sisteme anti-tanc. Dar aceasta este o situație specifică. Epoca tancurilor nu s-a încheiat!

„E foarte bună alegerea polonezilor (n.r. - tancuri Abrams). Cine are tancuri moderne, are o șansă în plus. Să nu uităm că Polonia e încă marcată de istoria celui de-al Doilea Război Mondial, două state vecine, în urma unei înțelegeri, au rupt și împărțit Polonia. Acesta este motivul pentru care și acum Polonia acordă o mare atenție forțelor armate”, a conchis Ion Petrescu.

 

Polonia a ales cea mai modernă versiune a tancului Abrams. Varșovia va achita 4.3 miliarde de euro pentru 250 de tancuri

 

Forțele Armate Poloneze au optat pentru cea mai modernă variantă a tancului american M1A2 SEPv3, dotată cu celebrul sistem de protecție Trophy. 

Sistemul activ de protecţie Trophy detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

CITEȘTE ȘI: Slovenia ar dona Ucrainei tancuri M-84, dar cere Germaniei Leopard 2. Ar putea România negocia TR-85 „Bizonul”?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel