Tancuri și elicoptere în războiul modern – lecții neînvățate la timpul lor: Un Javelin de 175.000 $ distruge armament de milioane

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

”Cunoaștem doar [platforme] mari și am întârziat cu două generații în adoptarea instrumentelor de război mai mici și mai eficiente”, a declarat viceamiralul Bob Harward (în retragere) fost membru al Consiliului de Securitate Națională al SUA, în prezent vicepreședinte executiv pentru afaceri internaționale al companiei Shield AI.

După cinci săptămâni de război în Ucraina, un fost militar din forțele speciale ale Marinei americane trage primele concluzii despre armele folosite pe câmpul de luptă și relevanța lor actuală.

La fel ca în urmă cu 30 - 40 de ani, se constată cum tehnică de luptă ușor de descoperit și țintit este distrusă sistematic cu rachetele, a remarcat Brandon Tseng, fost Navy Seal, în prezent cofondator și director de dezvoltare al companiei Shield AI.

”Numeroasele videoclipuri cu rachete Stinger și sisteme de apărare antiaeriană portabile [manpads] care anihilează elicopterele rusești – la fel cum au făcut afganii, rușilor, în anii 1980 – sau șirurile de tancuri distruse – la fel cum SUA au neutralizat tancurile irakiene în anii 1990 – ar trebui să ne informeze pentru eforturile de modernizare”, a precizat, ieri, Tseng, pentru publicația Defense News.

 

Războiul din Ucraina a arătat cum poți distruge cu arme ieftine tehnică de milioane de dolari

 

Cu arme ieftine se contracarează tehnică de luptă mult mai scumpă, iar acest lucru trebuie să dea de gândit pentru înzestrarea viitoare a armatelor NATO.

”Faptul că trimitem 17.000 de arme antitanc în Ucraina pentru a contracara tancurile ridică întrebarea de ce Polonia va cheltui 6 miliarde de dolari pentru 250 de tancuri sau de ce orice națiune ar aduce tancuri pe câmpul de luptă modern”, atrage Tseng atenția, care în continuare prezintă un raport ”simplu, direct și orbitor de evident” al costurilor financiare.

- Un tanc de 10 milioane de dolari este învins de un Javelin de 175.000 de dolari, de o rachetă Carl Gustav de 6.000 de dolari sau de un dispozitiv exploziv improvizat de 100 de dolari.

- Un elicopter de atac rusesc Mi-28 de 18 milioane de dolari este învins de o rachetă Stinger de 120.000 de dolari. Când se adăugă costurile de pregătire a piloților (probabil 5 – 10 milioane USD fiecare), aproape 30 milioane USD au fost distruse de un sistem de arme mai ieftin și mai mobil.

 

Tseng apreciază că numărul de tancuri trebuie drastic redus

 

”Își au locul pe anumite câmpuri de luptă, pentru anumite misiuni, împotriva anumitor sisteme de arme. Dar, în general, este necesară o mare reducere, deoarece acele câmpuri de luptă sunt puține și scad rapid. Armele anti-blindaj, armele antitanc și dronele înarmate au făcut pur și simplu tancul învechit. Felicitări Infanteriei Marine americane pentru că și-a scos din înzestrare tancurile în 2020 [și 2021]. US Army ar trebui să ia în considerare acest lucru. Blindatul care este ineficient nu este blindat - este ceva greoi și o risipă costisitoare.”

Fostul Navy Seal aduce argumente și pentru reducerea elicopterelor de atac cu pilot uman, deși în Afganistan au fost foarte eficiente.

”MANPADS nu au fost prezente în număr mare în Afganistan, dar dacă viitorul câmp de luptă se va caracteriza prin multe MANPADS, așa cum vedem în Ucraina, trebuie să folosim pentru  misiunea de elicopter de atac, altceva mult mai ieftin și mai puțin costisitor. Călcâiul lui Ahile al unui elicopter Apache de 35 de milioane de dolari este un MANPAD de 120.000 dolari. Și asta va fi valabil pentru toate sistemele viitoare de elicoptere de atac, așa că trebuie să găsim o modalitate de a îndeplini acele misiuni cu active mai puțin costisitoare.”

 

Tseng consideră că dronele vor deveni din ce în ce mai relevante în viitor

 

”Roiuri de drone foarte inteligente controlate de inteligență artificială vor putea în curând să execute majoritatea misiunilor specifice elicopterelor de atac (inclusiv distrugerea tancurilor). În plus, vor putea, în curând, să execute majoritatea misiunilor pe care le execută în mod normal alte aeronave vulnerabile și scumpe, cum ar fi Global Hawk și Predator. „În curând”, este definit ca în următorii doi ani sau înainte ca orice elicopter de atac de generație următoare să fie introdus.”

”Este puțin probabil ca prețul dronei să atingă paritatea sau să fie mai mic decât MANPAD. Dar pierderea unei drone de un milion de dolari, care face parte dintr-un roi mai mare, este mult mai bună și mai economică decât pierderea unui Apache de 35 de milioane de dolari și a celor doi piloți cu experiență și înaltă pregătire.”

”Fiecare națiune, care se gândește să cumpere un elicopter nou, o dronă mare sau un blindat ar trebui să se gândească la cum poate îndeplini aceeași misiune la un cost mult mai mic. Da, mai avem nevoie de anumite active mari pentru anumite misiuni. Dar acele misiuni devin mai rare și, ca atare, ar trebui să reducem numărul de active mari pe care le cumpărăm”, concluzionează fostul US Navy Seal, care acum se află stafful de conducere al unei companii specializată în inteligență artificială, legată de sectorul american al apărării și securității naționale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel