Acum, alegerile recente i-au oferit populistului marcat de scandaluri Robert Fico al patrulea mandat de prim-ministru - a depus jurământul pe 25 octombrie. Spre deosebire de guvernul interimar pro-ucrainean numit în mai în urma unei crize de politice, Fico a promis că nu va trimite "nici măcar un glonț" în Ucraina și este cunoscut pentru faptul că repetă în public propaganda Kremlinului.
,,Voi susține un ajutor militar zero pentru Ucraina", a declarat Fico la 26 octombrie, așa cum a făcut-o atât de des în timpul campaniei sale. El consideră că "UE ar trebui să se transforme dintr-un furnizor de arme într-un pacificator".
Citeşte şi: Slovacia face un pas în spate și notifică NATO că oprește ajutorul militar pentru Ucraina, acordat din stocurile Armatei
Fico s-a opus sancțiunilor impuse Rusiei încă dinainte de invazia la scară largă. El a susținut că ajutorul militar nu va face decât să prelungească războiul și a insistat asupra discuțiilor de pace, deoarece "continuarea confruntarii nu va ajuta pe nimeni".
Revenirea sa la putere reprezintă o amenințare atât pentru Kiev, cât și pentru Bratislava. Fostul ministru slovac al apărării Martin Sklenar a declarat pentru Kyiv Independent că incapacitatea de a înțelege gravitatea războiului și scăderea sprijinului pentru Ucraina ar putea fi "dezastruoasă pentru securitatea Slovaciei".
Dar chiar dacă Fico vorbește mult, Sklenar a declarat că se așteaptă ca o parte din ajutor să persiste din motive pragmatice, deși acesta va deveni mult mai greu de organizat.
Mesajul lui Fico reflectă un sondaj de opinie publică din 2023 realizat de grupul de reflecție în domeniul securității Globsec, cu sediul la Bratislava. În cadrul acestuia, 69% dintre respondenți au considerat că acordarea de ajutor militar Ucrainei provoacă Rusia și aduce războiul mai aproape de casă. Doar 40% au dat vina pe Rusia pentru război, "majoritatea căzând pradă narațiunilor propagandistice, dând vina pe Ucraina sau pe Occident".
Într-un interviu acordat publicației Kyiv Independent, înainte ca guvernul său să fie înlăturat la sfârșitul lunii octombrie, Sklenar a declarat că durata războiului a permis propagandei să ajungă din urmă opinia publică.
Unii oameni au ajuns să creadă că "mai puține arme înseamnă mai multă pace", ceea ce, potrivit lui, nu este absolut deloc așa.
,,Trebuie să ne asigurăm că facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a îndepărta această (narațiune) cât mai mult posibil din Slovacia", a declarat Sklenar. "Dacă Ucraina este stabilă, sigură și prosperă, aceasta este cea mai bună situație în care poate fi Slovacia", a precizat acesta.
Consolidarea Ucrainei este cea mai bună modalitate de a împiedica războiul să ajungă în Slovacia, a spus el.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News