„A doua Armată a lumii” și-a îngropat tancurile moderne în Ucraina. T-80 ruginite și în stare deplorabilă, duse de Rusia la reparații

Darius Muresan |
Data publicării:
Tancuri ruginite și aflate în stare avansată de degradare de tip T-80, transportate în Rusia pentru modernizare. Foto: Surse deschise din social media via Unian
Tancuri ruginite și aflate în stare avansată de degradare de tip T-80, transportate în Rusia pentru modernizare. Foto: Surse deschise din social media via Unian

Nu mai e niciun secret că industria rusă nu poate ține pasul cu producerea de tancuri moderne la nivelul necesar războiului brutal purtat de Armata Rusiei împotriva Ucrainei. Pierderile mari de tehnică de luptă, blindate și tancuri din primele 15 luni ale invaziei, cu greu pot fi substituite de industria rusă, chiar dacă aceasta se află cu motoarele turate la maximum.

În dimineața zilei de 3 iunie au apărut pe rețelele de socializare fotografii făcute de cetățeni ruși cu tancuri T-80 ruginite și aflate în stare avansată de degradare, transportate către uzinele din Rusia pentru modernizare.

2. Tancuri ru... (t-80-ruginite_81469600.jpg)

Tancuri ruginite și aflate în stare avansată de degradare de tip T-80, transportate în Rusia pentru modernizare. Foto: Surse deschise din social media via Unian

În contextul războiului de agresiune purtat de Rusia în Ucraina, speculațiile privind modernizarea și trimiterea acestora pe front sunt elocvente.

 

Rusia deține aproximativ 3.000 de tancuri T-80, dar doar 20% mai pot fi „salvate”

 

Agenția ucraineană Unian îl citează pe expertul militar Oleksandr Kovalenco care afirmă că, potrivit datelor, de la începutul invaziei Rusia a pierdut în Ucraina aproximativ 480 de tancuri T-80 în diferite versiuni. Cifrele sunt însă sub semnul întrebării în contextul în care sursa citată scrie că Rusia dispunea la 24 februarie 2022 de aproximativ 450 de tancuri T-80, dar e foarte posibil ca multe altele să fi fost între timp reparate rapid.

„Rusia are în prezent aproximativ 3.000 de tancuri T-80 depozitate în diferite versiuni, dar din acestea doar 20% mai pot fi restaurate la un nivel acceptabil pentru pregătirea lor pentru luptă. Cele mai multe sunt prea degradate pentru a fi restaurate sau au nevoie de reparații totale”, a precizat expertul militar, potrivit sursei citate.

Kovalenko e de părere că tancurile ruginite fotografiate și transportate în garnituri de tren sunt din depozitele Armatei ruse, dar e greu de precizat dacă fac parte din cele 20% care ar mai putea fi pregătite pentru luptă.

Publicația Bulgarian Military abordează și ea subiectul. Jurnaliștii publicației precizează că e vorba de tancuri sovietice în versiunea T-80BV care cel mai probabil vor fi modernizate în cea mai modernă versiune a T-80 - BVM.

3. Tanc ruses... (tancuri-t-80ud_25637000.jpg)

Tanc rusesc T-80. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

T-80BVM este o versiune actualizată a T-80BM. Tancul dispune de un tun îmbunătățit de 125 mm și un motor modernizat cu turbine pe gaz, ceea ce îi oferă o reducere a consumului. Puterea motorului este de 1.250 CP. Totodată, noul T-80BVM dispune și de comunicații digitale.

Modernizarea la această versiune a început în Rusia în 2017. T-80BMV e unul din cele mai utilizate tancuri de Rusia de la începutul invaziei.

Ultima solicitare cunoscută privind T-80BMV din partea Ministerului Apărării al Rusiei datează de acum un an și jumătate, cu puțin timp de începerea invaziei. Atunci Moscova a comandant 50 de astfel de tancuri.

De precizat că în martie anul trecut în regiunea Harkov, Forțele Armate ale Ucrainei au capturat şase dintre cele mai noi tancuri rusești T-80BVM, cu tot cu muniţie.

CITEȘTE ȘI: Clasamentul tancurilor rusești care își pierd cel mai repede turela în Ucraina. Topul e condus de tancul ce deține recordul: Turelă aruncată 100 metri în aer

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel