Clasamentul tancurilor rusești care își pierd cel mai repede turela în Ucraina. Topul e condus de tancul ce deține recordul: Turelă aruncată 100 metri în aer

Darius Muresan |
Data publicării:
Tehnică rusă pierdută de invadator în Ucraina. Foto: Forțele armate ale Ucrainei
Tehnică rusă pierdută de invadator în Ucraina. Foto: Forțele armate ale Ucrainei

Un clasament interesant a fost publicat de experți internaționali cu privire la tancurile rusești care și-au pierdut turelele la primele lovituri, aceasta fiind una din problemele mari ale industriei ruse și totodată un factor decisiv al numărului mare de tancuri pe care ocupantul rus le-a pierdut în Ucraina.

Imaginile cu tancuri rusești care și-au pierdut turelele în Ucraina sunt deja clasice. Fie că vorbim de T-72, T-80 sau chiar modele noi și modernizate precum T-90. Toate acestea au participat la „evaluare”.

Experții din cadrul WarSpotting au analizat minuțios imaginile foto și au realizat statistici cu tancurile rusești distruse. În baza de date a portalului se află 1.087 de fotografii cu tancuri rusești distruse. Amintim că în comparație reputatul portal Oryx a identificat 1.240 de tancuri pierdute de Federația Rusă de la începutul invaziei. 

Având în vedere numărul mare de tancuri pierdute, cei de la WarSpotting s-au liminat la analizarea tancurilor până la data de 1 iulie 2022. Rezultatele sunt însă elocvente și au fost preluate de portalul ucrainean Defence Express.

 

Clasamentul e condus de T-72, care deține și „recordul” turelei aruncate în aer: 100 de metri. O surpriză e tancul T-62 cu un procent excelent 

 

2. Turelă rus... (turela_50260900.jpg)

Turelă rusească sărită în momentul distrugerii tehnicii. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Conform evaluărilor efectuate de WarSpotting clasamentul e condus de T-72. Iată așadar top 3 cu tancuri rusești care și-au pierdut turela în Ucraina în urma loviturilor.

1. T-72, cu un procentaj de 54.3% turele pierdute la lovitură

2. T-80, cu un procentaj de 51,6% turele pierdute la lovitură

3. T-90, cu un procentaj de 42,4% turele pierdute la lovitură.

La polul opus se află tancurile T-62 a căror procentaj este de 16,7%. Cei de la Defence Express subliniază că acest lucru nu e o surpriză în contextul în care tancul dispune de muniție cu manșon metalic evitând explozia la prima lovitură.

Problemele care rușii le au cu tancurile au fost semnalate anul trecut în cadrul unei ediții a podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania și de generalul (r.) Dan Grecu. Acesta a explicat că designul tancurilor rusești și faptul că nu există compartiment care să separe camera de luptă a echipajului și magazia de muniție e principalul factor al pierderilor mari ruse.

„Ei au și probleme cu tancul. Armata tanc reprezintă o forță pentru că are mobilitate, protecție și putere de foc. Toate trei sunt adunate într-un singur echipament. Doar că ei (n.r. - forțele armate ruse) au o problemă de design cu tancurile. Au diminuat turela pentru a ușura tancul, dar s-a micșorat și echipajul, sunt doar trei soldați. Nu au luat nicio măsură de protecție să separe, precum există la tancurile occidentale, combat camera, camera de luptă a echipajului, de magazia de muniție.

Mai mult, pentru a mări cadența de tragere au introdus un așa-numit carusel. E un fel de spirală pe care vin proiectilele și se face o încărcare automată. Acest sistem a micșorat și mai mult spațiul disponibil pentru echipaj. Aceste sisteme au fost implementate și la noile tancuri, de la T-72 până la T-90 ce au urmat. Nu cunosc la T-14 Armata, pentru că pe ele nu le-am văzut decât la defilare”, a comentat la vremea respectivă generalul (r.) Grecu.

 

T-72 e tancul care deține recordul la turelă aruncată în aer: 100 de metri

 

E vorba de versiunea T-72B3 care conduce detașat clasamentul. 

În luna mai, distrugerea unui tanc rusesc T-72B3 de către Forţele Armate Ucrainene a fost înregistrată de jurnaliştii publicaţiei chineze Phoenix Wudong Frontline şi a devenit repede virală pe reţele de socializare.

Jurnaliştii chinezi care treceau prin zona în care militarii ucraineni au deschis focul asupra forţelor ruse au surprins momentul în care un tanc rusesc a fost lovit atât de puternic de un proiectil, încât turela a sărit în aer, la mai bine de 100 de metri de sol, potrivit chinezilor.

Imaginile video sunt elocvente.

VEZI MAI MULT: Militarii ucraineni au stabilit un nou ''record mondial'': Turela unui tanc rusesc a fost aruncată în aer la 100m de sol (Video)

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel