6 iunie, Debarcarea din Normandia. Ce s-a întâmplat în "Ziua Z"

Mihai Ciobanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Debarcarea din Normandia
Debarcarea din Normandia

Data de 6 iunie marchează Ziua Debarcării în Normandia și începutul evenimentelor care au dus la victoria Aliată pe Frontul de Vest în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cu 70 de ani în urmă, pe 6 iunie 1944, începeau operaţiunile prin care forţele aliate îşi propuneau deschiderea unui nou front de luptă, în vestul Europei. Operaţiunile militare, cunoscute sub denumirea de Bătălia pentru Normandia, au necesitat implicarea unui număr uriaş de soldaţi - aproape 3 milioane - care au traversat Canalul Mânecii din Anglia până pe plajele franceze ale Normandiei.

Debarcarea a fost prima parte a operațiunii Overlord, numele de cod pentru Bătălia pentru Normandia din cel de-Al Doilea Război Mondial. Codificată ca operațiunea Neptun și cunoscută ulterior ca D-Day (Ziua Z), debarcarea a rămas invazia marină de cea mai mare amploare din istorie, a marcat începutul eliberării Franței de sub ocupația Germană și a pus bazele victoriei Aliaților pe Frontul de Vest, relatează Mediafax.

Primele planuri ale operațiunii au fost schițate în 1943

 

Generalul Dwight Eisenhower, comandantul aliat suprem în Europa, a descris invazia ca fiind începutul "marii cruciade" de eliberare a continentului european de sub dominaţia nazistă. De cealaltă parte, Adolf Hitler îl numise pe Erwin Rommel la comanda forțelor germane cu sarcina de a construi fortificațiile din Zidul Atlanticului care să prevină debarcarea aliaților. Chiar în momentul debarcării, comandantul german se afla la Berlin, acest lucru întârziind o reacție germană care trebuia să implice în luptă detașamente de vehicule blindate împotriva aliaților.

Debarcarea a fost precedată de bombardamente intense atât de pe mare, cât și din aer. Un total de 24.000 de parașutiști americani, britanici și canadieni au fost transportați spre coasta europeană imediat după miezul nopții. Infanteria aliată și diviziile de blindate au început să se apropie de plajele Normandiei la ora locală 6.30. O porțiune de 80 de kilometri de coastă a fost împărțită în cinci sectoare: Utah, Omaha, Gold, Juno și Sword.

Trupele au fost întâmpinate cu baraje de mitralieră și artilerie, iar țărmul era minat și acoperit cu obstacole realizate din sârmă ghimpată, țepușe de lemn și de metal. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate pe plaja Omaha. Pierderile aliaților în prima zi de luptă au fost estimate la peste 10.000 de soldați, dintre care 4.414 au fost decese confirmate. Armata germană a estimat pierderi cuprinse între 4.000 și 9.000 de soldați.

Peste 160.000 de militari au debarcat în Normandia

 

Peste 160.000 de militari americani, britanici, canadieni şi din alte ţări aliate au debarcat în Normandia în dimineaţa zilei de 6 iunie 1944. Potrivit estimărilor, în total, din iunie până la finalul lui august, în campania din Normandia, 29.000 de americani și-au pierdut viața și 106.000 au fost răniți sau dați dispăruți, 11.000 de britanici au murit, 54.000 au fost răniți sau au dispărut în luptă, 5.000 de canadieni și-au pierdut viața și 13.000 au suferit răni sau au dispărut. De partea germană, au fost pierdute 30.000 de vieți, 80.000 de soldați au fost răniți și 210.000 au dispărut în luptă. Francezii au raportat 12.200 de civili răniți și dispăruți.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus, anul acesta, că "această operațiune militară unică le-a adus în cele din urmă eliberarea de naziști". În 2004, cancelarul german Gerhard Schröder a fost primul conducător german care a participat la ceremoniile dedicate debarcării în Normandia. Participarea liderului Germaniei la comemorarea Debarcării din Normandia reprezintă un simbol al transformării și reconcilierii europene după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Mai mulți lideri occidentali au participat, miercuri, la ceremonia de comemorare a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia, desfășurată la Portsmouth, unul dintre punctele de îmbarcare pentru forțele aliate care au invadat Franța aflată în acel moment sub ocupația Germaniei naziste.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel