Volodimir Zelenski are o nouă strategie pentru soluţionarea conflictului din Donbas

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a reafirmat miercuri disponibilitatea de a negocia direct cu omologul său rus Vladimir Putin soluţionarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), dar fără a renunţa la formatul de negocieri "Normandia" (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia), informează agenţia de presă EFE şi media ucrainene.

,,Chiar dacă societatea apreciază în mod diferit posibilitatea unor negocieri directe între preşedintele Zelenski şi preşedintele Putin, sunt sigur că trebuie să o facem", a declarat şeful statului ucrainean în cadrul unei conferinţe de presă, organizată cu ocazia împlinirii unui an de la preluarea mandatului în funcţia supremă în stat.

El a subliniat că aceasta nu înseamnă renunţarea la formatul de negocieri "Normandia" (cu privire la aplicarea acordurilor de la Minsk) care poate fi dezvoltat în paralel.

,,Există unele lucruri care pot fi înţelese numai atunci când eşti faţă în faţă cu cineva şi există răspunsuri pe care doreşti şi poţi să le auzi doar între patru ochi, pentru a trage concluzii definitive şi a opta pentru un alt plan", a declarat Zelenski, potrivit Agerpres.

Chiar dacă s-a pronunţat ferm pentru continuarea formatului de negocieri cu privire la acordurile de la Minsk, el s-a arătat deschis altor opţiuni "care să apropie sfârşitul războiului şi recuperarea teritoriilor" de către Kiev.

,,Voi lupta până la capăt pentru procesul de la Minsk pentru că sancţiunile împotriva Rusiei sunt legate de (acordurile de la) Minsk. Şi ştiţi foarte bine că nu numai Rusia doreşte ridicarea lor, ci şi multe ţări europene care - din câte înţeleg - suportă pierderi financiare din cauza acestor sancţiuni", a adăugat Zelenski.

Conflictul din regiunile estice proruse ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde rebelii separatişti proruşi au proclamat două republici populare, trenează din 2014, soldându-se cu aproximativ 13.000 de morţi, combatanţi şi civili, potrivit ONU.

Guvernul de la Kiev acuză Moscova de susţinerea economică şi militară a rebelilor separatişti şi consideră că teritoriile pe care aceştia le controlează în estul Ucrainei se află sub "ocupaţie rusească".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel