Zelenski a îndemnat din nou Polonia să trimită tancuri şi avioane de luptă către Ucraina

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat din nou Polonia să-i trimită tancuri şi avioane de luptă, pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei ruse asupra ţării sale.

Într-o conferinţă de presă cu omologul său polonez Andrzej Duda, Zelenski a atenţionat că dacă forţele armate ucrainene nu vor fi susţinute cu avioane de luptă şi tancuri, armata rusă ar putea deveni mai târziu o ameninţare la adresa ţărilor vecine, membre ale NATO, informează duminică dpa.

Dacă partenerii Ucrainei nu vor ajuta Kievul în acest fel, "există un risc ridicat ca armata rusă să devină o ameninţare nu doar pentru teritoriile vecinilor noştri - Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi statele baltice - cu şi o ameninţare militară directă generală", a spus Zelenski sâmbătă seara târziu, potrivit site-ului Preşedinţiei ucrainene.

Şi atunci frontierele şi oraşele vecinilor noştri vor fi ameninţate de ruşi, a atenţionat Zelenski.

Un plan al Poloniei de a trimite avioane de luptă în Ucraina via o bază americană din Germania pare să fi fost abandonat după obiecţii ale SUA, în pofida rugăminţilor ucrainene. Washingtonul are temerea că astfel de măsuri ar putea duce la o confruntare directă între forţele NATO şi armata rusă.

 

Kievul susţine că Washingtonul ''nu are nicio obiecţie'' privind transferul avioanelor de luptă poloneze

 

Statele Unite au dat asigurări Kievului că nu au "nicio obiecţie" legată de transferul avioanelor de luptă poloneze în Ucraina, a afirmat sâmbătă ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, într-un mesaj scris transmis AFP.

"Statele Unite ne-au dat asigurări că nu au obiecţii cu privire la transferul avioanelor", a scris Dmitro Kuleba care s-a întâlnit în cursul dimineţii cu preşedintele american Joe Biden, aflat în vizită în Polonia. "Mingea este acum în terenul Poloniei", a adăugat Dmitro Kuleba, potrivit Agerpres.

"Vom studia această problemă mai detaliat în conversaţiile noastre cu colegii noştri polonezi pentru a le auzi poziţia, dar vreau să fiu clar: Ucraina are o nevoie critică de mai multe avioane de luptă", a continuat şeful diplomaţiei de la Kiev.

"Avem nevoie de ele pentru a găsi un echilibru în cer şi a-i împiedica pe ruşi să comită mai multe crime de război, să arunce mai multe bombe asupra oraşelor noastre şi să ucidă mai mulţi civili", a explicat el, exprimându-şi speranţa ca această problemă să fie "rezolvată cât mai curând posibil".

Dmitro Kuleba şi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, au discutat cu preşedintele american sâmbătă dimineaţă la Varşovia, cu prilejul întâlnirii cu secretarul de stat american, Antony Blinken, şi secretarul Apărării, Lloyd Austin.

La 8 martie, luând vizibil prin surprindere Statele Unite, Polonia a propus să-şi trimită "fără întârziere şi gratuit toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia guvernului SUA", pentru a fi predate ulterior Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel