Rusia a lansat la apă primul submarin nuclear clasa Yasen-M (Video)

S.I. Catalin |
Data publicării:

Primul submarin nuclear Proiect 885, clasa Yasen-M, din producția de serie Novosibirsk a fost lansat la apă, în data de 25 decembrie, pe Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, informează TASS, Naval News.net si Navy Recognition. 

În prezent, în dotarea Forțelor Navale Ruse se află submarinul nuclear Severodvinsk, Proiect 885, clasa Yasen. Primul submarin Proiect 885M, clasa Yasen-M, Kazan, se află în testare și urmează să fie predat Forțelor Navale în 2020.

În prezent, la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk se află, în diverse stadii de construcție, șase submarine Proiect 885M. În anul 2019, a mai fost încheiat încă un contract pentru construirea altor două submarine de acest tip.

Vladimir Dorofeev, Director General al Biroului de Inginerie Navală Malakhit, din Sankt Petersburg a declarat după ceremonia de lansare ca Novosibirsk va fi cel mai silențios dintre submarinele nucleare ale Federației Ruse. ,,Acest submarin are un caracter universal, fiind capabil să se lupte cu nave de suprafață, cu grupări navale de suprafață sau cu submarine și să distrugă obiective din zona de coastă", a precizat Vladimir Dorofeev.

Submarinele Proiect 885 și 885M sunt submarine nucleare purtătoare de rachete de croazieră de generația a patra. Acestea pot întrebuința rachete de croazieră de tip Kalibr și Onyks, iar în perspectivă și rachete hipersonice Zircon.

Submarinul K-560 Severodvinsk a fost introdus în dotarea Flotei de Nord în anul 2014.

Până în prezent, Ministerul rus al Apărării a contractat opt submarine Proiect 885M, clasa Yasen-Y, care vor fi împărțite între Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific (câte patru pentru fiecare).

Submarinele K-561 Kazan și K-573 Novosibirsk vor fi introduse în dotarea Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific, în luna decembrie 2020. Acestea urmând să fie livrate în perioada 2021-2024. Primul și al treilea vor merge la Flotă de Nord, iar al doilea și al patrulea vor fi destinate Flotei din Oceanul Pacific.

Ultimele două submarine vor fi livrate Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific, în lunile decembrie 2026 și 2027.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel