Xi Jinping, convorbire telefonică cu Joe Biden: Viitorul şi soarta lumii depind de capacitatea Chinei şi a SUA de a-şi gestiona bine relaţiile

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat vineri, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american Joe Biden, că ostilitatea Washingtonului faţă de Beijing a provocat ''dificultăţi serioase'' pentru relaţiile bilaterale, potrivit televiziunii publice chineze CCTV, relatează AFP.

Acesta este prima convorbire telefonică între cei doi lideri din luna februarie.

Relaţiile dintre Washington şi Beijing s-au tensionat din timpul mandatului fostului preşedinte american Donald Trump, care a lansat un război comercial împotriva Chinei şi i-a reproşat gestionarea pandemiei de COVID-19.

"Cele două ţări ale noastre şi lumea întreagă vor suferi în cazul unei confruntări sino-americane", a declarat Xi Jinping în cadrul convorbirii avute cu liderul de la Casa Albă.

''Viitorul şi soarta lumii depind de capacitatea Chinei şi a Statelor Unite de a-şi gestiona bine relaţiile. Aceasta este întrebarea secolului, la care ţările noastre vor trebui să răspundă'', a subliniat preşedintele chinez.

Lista dezacordurilor bilaterale este lungă şi în creştere. Pe lângă comerţ, există şi problema Taiwanului, Covid-ul, situaţia grupului etnic al uigurilor în regiunea Xinjiang (nord-vestul Chinei) sau lupta pentru influenţă a celor două ţări în Marea Chinei de Sud.

La rândul său, Joe Biden a precizat SUA doresc ''ca dinamica să rămână concurenţială'', dar că situaţia nu trebuie să degenereze ''spre un conflict neprevăzut'', a indicat Casa Albă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel