Washingtonul se angajează să menţină "superioritatea militară" a Israelului

Eduard Pascu |
Data publicării:

Statele Unite s-au angajat joi în scris să menţină "superioritatea militară" a Israelului asupra celorlalte ţări din regiune, în contextul în care statul evreu se îngrijorează de o posibilă vânzare către Emiratele Arabe Unite (EAU) a unor avioane de vânătoare F-35, notează AFP.

Secretarul american al apărării, Mark Esper, şi omologul său israelian, Benny Gantz, au semnat un document comun la finalul unor discuţii la Washington, potrivit fotografiilor oficiale publicate de Pentagon.

Departamentul american al Apărării a rămas foarte discret în legătură cu conţinutul acestui document, dar Benny Gantz a indicat într-un mesaj pe Twitter că declaraţia comună "confirmă angajamentul strategic al Statelor Unite faţă de superioritatea militară calitativă a statului evreu în anii care vor urma". El nu a oferit mai multe detalii, dar, potrivit presei israeliene, angajamentul american se întinde pe o perioadă de patru ani, până la finalul unui ipotetic al doilea mandat al preşedintelui Donald Trump.

"Este important pentru mine să reafirmăm încă o dată relaţia specială dintre ţările noastre", a declarat Mark Esper. "Suntem hotărâţi să menţinem superioritatea militară calitativă a Israelului în cursul vânzărilor de armament şi să reafirmăm angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului, care durează de mult timp, este garantată şi de neclintit", a adăugat el, transmite Agerpres.

Israelul se opune vânzării avioanelor F-35 altor ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordania şi Egipt (cu care a semnat acorduri de pace), pentru că doreşte să îşi păstreze superioritatea tehnologică.

Donald Trump a afirmat însă că nu este "nicio problemă" să vândă avioane de vânătoare F-35 de ultimă generaţie Emiratelor Arabe Unite, după semnarea luna trecută a unor acorduri istorice de normalizare a relaţiilor dintre Israel, pe de o parte, şi EAU şi Bahrain, pe de alta.

Temându-se că, în cazul unei victorii a democratului Joe Biden la prezidenţialele din noiembrie, Donald Trump va semna un acord cu EAU înainte de finalul mandatului său în ianuarie, doi senatori democraţi au depus un proiect de lege încadrând vânzarea avioanelor F-35 în străinătate. Textul prevede că preşedintele Statelor Unite, oricine ar fi el, nu va putea vinde aceste avioane de ultimă generaţie decât dacă poate "certifica Congresului că tehnologia aeronautică a Statelor Unite şi securitatea Israelului sunt pe deplin protejate". 

Citește și: Avioane F-35 pentru Emiratele Arabe Unite, fără tehnologie stealth ?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel