De ce vrea Putin o armă antisatelit? Încercarea Rusiei de a scurtcircuita comunicațiile SUA, o linie roșie pentru Casa Albă. Kremlinul: Suntem împotriva armelor nucleare în spațiu

SUA încearcă să convingă Moscova să întrerupă programul pentru construirea unei arme spațiale.

Presa americană scria săptămâna trecută, citând surse oficiale, că Statele Unite au informații despre eforturile Rusiei de a dezvolta o nouă armă spațială.

După apariția informațiilor privind intențiile Moscovei, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a clarificat că informaţiile se referă la o armă anti-satelit, care, totuşi, se află în faza de dezvoltare şi nu reprezintă o ameninţare imediată.

Totuși, se pare că administrația americană nu intenționa să facă publice informațiile, întrucât încerca să înceapă discuții pentru a convinge Rusia să retragă programul, scrie Politico.

Înalți oficiali ai serviciilor de informații și ai administrației Biden au contactat atât Rusia.

În plus, comunitatea de informații, Casa Albă și Departamentul de Stat au elaborat în ianuarie un plan pentru a încerca să facă Rusia să se retragă, exercitând presiuni diplomatice prin intermediari precum India și China. Contactele au avut loc cu săptămâni înainte ca subiectul să devină public, mai arată sursele publicației.

 

O armă anti-satelit rusească -  linie roșie pentru Casa Albă

 

Informațiile au indicat că Rusia ar putea intenționa să înceapă testele dispozitivului - o armă antisatelit bazată în spațiu, cu capacități nucleare.

Dacă Rusia ar reuși lansarea, ar demonstra că ar putea avea capacitatea de a detona o armă nucleară în spațiu și de a deteriora sateliții pe care SUA și alte țări se bazează pentru comunicații, internet și operațiuni militare.

Administrația a declarat public că amenințarea reprezentată de arma nucleară antisatelit a Moscovei nu este urgentă. 

Totuși, deși SUA încă depășește cu mult Moscova în privința programelor spațiale, dacă Moscova ar reuși să-și lanseze arma, acest lucru ar însemna o amenințare majoră pentru întreg sistemul de securitate al Statelor Unite, care se bazează în mare măsură pe comunicațiile satelitare.

 

Rusia este împotriva plasării de arme nucleare în spațiu, susține Putin

 

Rusia este împotriva dislocării de arme nucleare în spațiu, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin într-o conversație cu ministrul său apărării, Serghei Șoigu, scrie Reuters.

Putin a reacționat la declarația Casei Albe de săptămâna trecută, potrivit căreia Moscova lucrează la dezvoltarea unei arme împotriva sateliților.

„Poziția noastră este clară și transparentă: am fost întotdeauna categoric împotriva și acum suntem împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu”, a spus Putin la întâlnirea cu Șoigu. „Nu doar solicităm respectarea tuturor acordurilor în domeniu, dar ne-am oferit și să consolidăm cooperarea de multe ori”, a spus președintele rus.

Totuși, președintele Putin nu neagă că Rusia ar putea demara teste pentru arme ce pot fi folosite în spațiu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel