Vizita ministrului francez al Forţelor Armate la Bucureşti | Dîncu, despre achiziționarea de corvete: Vom găsi o soluție rapidă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Gowind 2500, sursă foto: Naval Group
Gowind 2500, sursă foto: Naval Group

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă cu ministrul forțelor armate din Franța, Florence Parly, despre programul „Corveta multifuncțională” unde francezii de la Naval Group au fost desemnați câștigători încă din 2019 pentru construirea a patru corvete Gowind 2500, dar nu s-a ajuns la un consens iar contractul nu a fost semnat.

În cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o alături de ministrul forțelor armate franceze, Florence Parly, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a vorbit despre proiectul pe care România îl are cu Franța pentru achiziționarea de corvete.

„Am discutat în această întâlnire și despre proiectele noastre de înzestrare. Sunt convins că vom reuși să depășim un proiect pe care îl avem la final și mai avem doar câteva clauze'', a spus Vasile Dîncu.

 

Se caută o soluție rapidă pentru ca acest proiect să poată merge mai departe

 

''Sunt convins că vom găsi o soluție rapidă pentru ca acest proiect al achiziției de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul va fi întărit între părțile contractante și vom găsit o soluție rapidă având în vedere și contextul urgenței geostrategice, a urgenței de înzestrare, cât și a nevoii de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt'', a precizat Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale. 

Ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly a precizat că industria Franței este angajată în totalitate pentru a ajuta Forțele Armate Române în procesul de modernizare.

„Franța și industria sa sunt angajate să ajute Forțele Armate Române să intre într-o nouă etapa a modernizării lor, în special în dosarul corvetelor. Cooperarea operațională e puternică, avem o istorie bogată și lungă de relații comune”, a afirmat Florence Parly.

 

Programul „Corveta multifuncțională”

 

În 2019 Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru programul „Corveta multifuncțională”. Pe lângă construcția a patru corvete, programul include și modernizarea fregatelor T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

Dacă lucrurile păreau că vor decurge conform calendarului, programul s-a transformat într-o adevărată sagă. Contractul nu a fost încă semnat, iar situația de la Marea Neagră, unde România e un actor esențial, se înrăutățește pe zi ce trece.

Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.

Francezii de la Naval Group au fost desemnați în 2019 câștigătorii programului „Corveta multifuncțională” și ar trebui să construiască patru corvete de tip Gowind 2500 pentru România. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel