Viceamiralul american Mike LeFever: Pentru Rusia, Ucraina este doar un prim pas din multe altele. Observați șmecheriile pe care le fac și în jurul țărilor baltice

DefenseRomania Team |
Data publicării:
președintele Rusiei, Vladimir Putin, gesticulează în timpul unei vizite la o bază militară din regiunea Ryazan din Rusia. Sursa foto: Kremlin.ru.
președintele Rusiei, Vladimir Putin, gesticulează în timpul unei vizite la o bază militară din regiunea Ryazan din Rusia. Sursa foto: Kremlin.ru.

Viceamiralul (în retragere) al U.S. Navy, Mike LeFever, a discutat, într-un interviu acordat RBC-Ucraina, despre atacurile asupra elementelor de infrastructura critica rusești, despre șansele Ucrainei de a prelua inițiativa în război, despre opiniile americanilor obișnuiți și despre planurile lui Putin.

În ultimele luni, presa occidentală a publicat numeroase previziuni care descriu perspective extrem de sumbre pentru Ucraina în război. Principalul motiv invocat este întârzierea prelungită a primirii asistenței din partea SUA. În mod cu totul neașteptat, saga de șase luni în jurul acestei alocări de ajutor s-a intensificat brusc în această săptămână.

Mike LeFever, viceamiral american în retragere cu aproape 40 de ani de serviciu militar și fost comandant al forțelor americane din Pakistan, și-a împărtășit părerile într-un interviu acordat RBC-Ucraina, în cadrul Forumului economic și de securitate de la Kiev, chiar înainte ca povestea ajutorului acordat Ucrainei să atingă punctul culminant.

Cu toate acestea, chiar și atunci, LeFever a radiat de optimism în ceea ce privește perspectivele Ucrainei în război, subliniind importanța ca țara să să ofere asistență cât mai repede posibil.

Președintele Zelenski a confirmat că Statele Unite sunt nemulțumite de atacurile ucrainene asupra infrastructurii energetice rusești. Se știe că americanii au cerut autorităților noastre să nu mai facă acest lucru. Cum evaluați o astfel de poziție a SUA?

,,Cred că una dintre probleme este că, din punct de vedere politic, guvernul are în vedere o politică foarte dificilă de a încerca să nu escaladeze războiul. Cred că, din punct de vedere militar, nu este ceva solid, nu este valid faptul că ar trebui să eliminăm ideea Ucrainei, campania lor despre cum se așteaptă să poată învinge Rusia. Atunci când Rusia este capabilă să îi atace liber de pe teritoriul lor, dar ei nu au voie să riposteze, (aceasta) îi limitează considerabil în a preveni acest lucru'', a răspuns Mike LeFever.

 

Şansele ca Ucraina să preia inițiativa în acest război, poate anul acesta sau anul viitor

 

,,Da, eu cred că da. Am fost impresionat de hotărârea, rezistența și mândria ucrainenilor. Și astfel cred că a oferi Ucrainei, de aceea acest pachet de ajutor este atât de important, pentru a putea avea cel puțin capacitatea și mijloacele necesare pentru ca (ucrainenii) să preia inițiativa. Am văzut o mare determinare în ultimii doi ani și este obositor, un război lung este foarte obositor. Așadar, este important să le putem oferi mijloacele de care au nevoie pentru a putea dicta condițiile în care pot lupta'', a precizat viceamiralul american.

Întrebat cum evoluează sentimentul societății occidentale în ceea ce privește așa-numita "înghețare a războiului", "realizarea unui compromis sau ceva de genul acesta", Mike LeFever a precizat: ,,Campania de dezinformare pe care o desfășoară rușii este într-adevăr foarte îndrăzneață. Și i-a convins pe unii dintre cei care nu au făcut o înțelegere reală a adevărului și o gândire critică cu privire la ceea ce se întâmplă. Acesta este un moment strategic pentru a putea sprijini Ucraina și pentru a demonstra Rusiei că nu le vom permite să preia Crimeea și întreaga Ucraină''.

 

Pentru Rusia, Ucraina este doar un prim pas din multe altele

 

,,Ar trebui să fim cu toții conștienți de faptul că pentru Rusia înseamnă că Ucraina este doar primul pas din multe altele. Observați șmecheriile pe care le fac și în jurul țărilor baltice, în jurul Belarusului, în jurul Moldovei. Ei doar merg pe această cale prin recrearea a ceea ce Putin consideră că este atmosfera în care a fost "marea Rusie" acum câțiva ani, când a început să se compare cu marele țar. Așadar, cred că este foarte important pentru noi să nu fim naivi în ceea ce privește ideea de a înțelege care sunt mijloacele sale și cât de important este acest pachet de ajutor pentru a putea sprijini Ucraina'', a spus Mike LeFever.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel