Vestul se confruntă cu o penurie severă de arme, Rusia și China sunt înainte: Capacitatea Occidentului de a produce arme, subminată de reducerile bugetului pentru apărare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Armele moderne, extrem de complexe și sofisticate pe care se bazează Occidentul, sunt cu siguranță un mare atu, dar ar dura prea mult timp pentru a putea fi fabricate în cantitățile suficiente pentru un război mondial. Într-o analiză din 3 ianuarie, publicația americană Wall Street Journal (WSJ) precizează că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a scos la iveală deficiențele Occidentului în a produce rapid mai multe arme atunci când este nevoie.

De exemplu, este nevoie de doi ani pentru a fabrica un sistem de rachete antiaeriene NASAMS, potrivit WSJ, iar cererea pentru acesta a crescut exponențial.

„Nu am văzut niciodată o cerere atât de mare”, a declarat Eirik Lee, președintele diviziei de apărare a companiei norvegiene Kongsberg Defence & Aerospace.

Un sistem NASAMS-2 (sau o baterie) este format din 12 lansatoare de rachete (șase rachete pe lansator), șase radare precum și din alte componente necesare îndeplinirii misiunii. Raza de angajare a rachetelor este de 30 – 50 km. Deci, această bijuterie tehnologică care, potrivit militarilor ucraineni, a lovit până acum toate țintele angajate, protejează teoretic o zonă aeriană cu o suprafață maximă de 40.000 de kmp, adică un cerc cu raza de 120 km.

Dar Kongsberg nu fabrică ea singură toate piesele necesare ansamblării acestui sistem, fiind dependentă de foarte mulți furnizori.

„Peste 1.500 de furnizori contribuie la produsele fabricii. Numai lanțul de aprovizionare NASAMS este format din peste o mie de companii și este construit pe două continente împreună cu contractorul american de apărare RTX, cunoscut anterior ca Raytheon Technologies”, precizează WSJ.

Pe lângă vulnerabilitatea lanțului de aprovizionare, industria de apărare se confruntă și cu o penurie prelungită de forță de muncă.

Potrivit analiștilor militari, în ciuda bugetelor mai mari pentru apărare, Occidentul nu s-a confruntat cu un nivel atât de mare al provocărilor privind aprovizionarea cu arme, de la războiul din Coreea: „Numai cele mai mari zece companii occidentale de apărare au acum registre de comenzi în valoare de peste 730 de miliarde de dolari, în creștere cu aproximativ 57% față de sfârșitul anului 2017, când cererea a început să crească.”

 

Rusia și China sunt înaintea Occidentului: WSJ identifică două cauze principale

 

O mare parte din capacitatea Occidentului de a produce arme, în special în Europa, a fost subminată de reducerile bugetului de apărare post-Război Rece și de dezindustrializarea treptată. Consultantul în apărare Nicholas Drummond a prezentat exemplul companiilor germane care, în apogeul Războiului Rece, puteau produce până la 400 de tancuri pe an, dar acum produc doar până la 50 pe an.

În plus, WSJ precizează că armele moderne au nevoie de mai mult pentru a fi produse și costă mai mulți bani, toate acestea limitând stocurile și extinzându-le reaprovizionarea în timp.

Rusia și China sunt înaintea Statelor Unite și a Europei în unele sisteme de apărare antirachetă. Pe lângă aceste sisteme, cele două țări au deja și rachete hipersonice, pe care SUA le vor implementa în premieră în 2024, ca urmare a unor eșecuri în teste.

Rusia și China au împreună aproximativ 5.020 de sisteme de rachete sol-aer, în comparație cu aproximativ 3.200 în serviciu în Statele Unite, Europa și Japonia, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice.

Companiile de apărare din China și Rusia sunt în mare parte deținute de stat, așa că sunt mai puțin sensibile la presiunea comercială și au lanțuri de aprovizionare interne extinse. Ca rezultat, de exemplu, analiștii estimează că stocul Chinei a crescut de la câteva rachete balistice convenționale în 1996 la peste 3.000 de rachete balistice și de croazieră.

 

Lipsa de arme - ce măsuri ia Occidentul?

 

Pentru Occident, provocarea de a sprijini aliații implicați în anumite conflicte globale constrânge și mai mult livrările, crescând cererea pentru unele sisteme de arme, în special pentru obuze de artilerie și apărare antirachetă, spun oficialii Pentagonului.

De aceea, majoritatea companiilor occidentale de apărare își măresc acum în mod activ capacitatea (în special în producția de obuze și rachete). În special, guvernul SUA investește în baza sa internă și aduce acasă producția de componente sensibile, cum ar fi microcipurile.

Pentagonul intenționează să lanseze o nouă strategie de bază industrială în săptămânile următoare, care va ajuta la eliminarea blocajelor lanțului de aprovizionare. Giganții americani ai apărării, împreună cu partenerii străini, construiesc tot mai mult în alte țări, inclusiv rachete, pentru a extinde capacitățile de producție.

Comentariul autorului: Realitatea războiului a mai confirmat și faptul că produsele simple, ieftine și multe (exemplu artileria rusească rudimentară și imprecisă) nu au făcut față condițiilor de campanie.

În general, un sistem complex de arme are în compunerea sa subsisteme de protecție, mobilitate și feedback care îi conferă o rezistență reamarcabilă la factorii distructivi și perturbatori (cu observația că trebuie deservit de personal înalt pregătit și motivat). Pe lângă acestea, nivelul de precizie al unui sistem complex este mult mai mare decât al unuia ieftin.

Astfel, un sistem complex să zicem de 100 milioane de dolari va depăși la capitolul cost-beneficii, 10 sisteme mai simple care au o valoare echivalentă în dolari. Războiul ruso-ucrainean a confirmat fiabilitatea produselor complexe occidentale, cu precizarea că cele mai letale și mai performante încă nu au fost trimise Kievului pentru a nu se escalada într-o confruntare mondială.

Referitor la eterna dispută mult ieftin și de slabă calitate versus puțin, scump și de bună calitate, războiul ruso-ucrainean a evidențiat că abordarea de mult și ieftin specifică Rusiei nu a reușit să copleșească Ucraina și nici nu se întrevede că va reuși să o facă. Cel mai probabil, producția rusească de sisteme ieftine nu face față ritmului mare în care acestea sunt distruse pe câmpul de luptă. Referitor la armele fabricate de China se poate aprecia că deocamdată sunt o necunoscută, nefiind implicate până acum într-un conflict major care să le pună la încercare atât din punct de vedere al caracteristicilor cât și al lanțului de aprovizionare.

Lozinca mult, ieftin și de slabă calitate este valabilă și la nivelul pregătirii trupelor ruse. Războiul dus de Rusia, după pierderea elitei forțelor terestre și de desant în operații total neinspirate, se axează acum pe trimiterea pe front a rezerviștilor slab instruiți într-o încercare disperată de a copleși numeric armata ucraineană.

Rezerviștii ruși, chiar și cei ucraineni, sunt slab instruiți pentru că, pe de o parte nu mai este timp să fie instruiți corespunzător, iar pe de altă parte resursa umană cu calitățile necesare pentru a duce un război modern este mai puțin disponibilă decât în cazul războaielor mondiale trecute. Deci, efortul principal ar trebui să fie arme moderne, capabile inclusiv să asigure o protecție adecvată forțelor armate de profesie c care se începe războiul, menținerea acestora cât mai mult timp în viață fiind o garanție a succesului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel