Varşovia consideră mutarea mercenarilor Wagner în Belarus periculoasă pentru securitatea Poloniei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Evgheni Prigojin, șeful aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group
Evgheni Prigojin, șeful aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group

Mutarea în Belarus a mercenarilor ruşi din cadrul Wagner Group, încurajată de Moscova după rebeliunea de sâmbăta trecută, este periculoasă pentru Polonia, a apreciat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda, citat de Reuters.

,,Vedem ce se întâmplă, relocarea forţelor ruse, sub forma Grupului Wagner, în Belarus, şi şeful grupului Wagner care merge acolo, sunt semnale foarte negative pentru noi, pe care vrem să le aducem viguros în atenţia aliaţilor noştri", a declarat Duda presei la plecarea către Olanda, unde se va întâlni cu alţi lideri din NATO.

Marţi după-amiază, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a confirmat că fondatorul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a sosit în Belarus.

Lukaşenko a declarat că nu va construi baze pentru gruparea Wagner şi nici nu va deschide centre de recrutare pentru aceasta, dar i-ar putea oferi o bază dezafectată a armatei.

De asemenea, el i-a dat ministrului său al apărării, Viktor Krenikov, sarcina de a discuta cu Prigojin posibilitatea de formare în Belarus a unei unităţi militare după modelul Wagner.

Totodată, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dezvăluit marţi ca grupul de mercenari Wagner a primit în ultimul an aproape un miliard de euro de la statul rus.

,,Din mai 2022 până în mai 2023, statul a achitat 86,262 miliarde de ruble (circa 922 milioane de euro la cursul actual - n. red.) ca plăţi pentru grupul Wagner", a afirmat liderul de la Kremlin într-o şedinţă cu comandanţii militari, transmisă de televiziunea rusă.

Putin a recunoscut că Rusia a finanţat "în întregime" mercenarii conduşi de Evgheni Prigojin, a cărui firmă, Concord, a câştigat în acelaşi timp 80 de miliarde de ruble (aproximativ 850 de milioane de euro).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel