Vânzarea de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite, suspendată de administraţia Biden

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: F-35
Sursă foto: F-35

Noua administraţie a preşedintelui Joe Biden a suspendat vânzările de arme către Arabia Saudită şi de avioane de vânătoare F-35 către Emiratele Arabe Unite pentru a ''reexamina'' decizia luată în timpul administraţiei Trump, a anunţat miercuri Departamentul de Stat al SUA, relatează AFP.

,,Aceasta este o măsură de rutină administrativă tipică pentru majoritatea tranziţiilor", a declarat un oficial al Departamentului. Este vorba despre ''asigurarea faptului că vânzările de arme de către Statele Unite corespund obiectivelor noastre strategice'', a adăugat el, potrivit Agerpres.

În urmă cu câteva zile, ambasada din Washington a Emiratelor Arabe Unite (EAU) a confirmat că a semnat, în ultima zi de mandat a administraţie Donald Trump şi cu doar câteva ore înainte de învestirea lui Joe Biden în funcție de președinte al Statelor Unite, un acord privind vânzare de arme, în valoare de 23 miliarde dolari, printre care se numără şi cele 50 avioane F-35.

Emiratele Arabe Unite au confirmat joi că au încheiat un acord privind vânzare de arme, în valoare de 23 miliarde dolari, printre care se numără şi cele 50 avioane F-35, dar şi 18 drone MQ-9, în ultima zi de mandat a fostului președinte Donald Trump.

Ambasada EAU la Washington a declarat că a finalizat acordul prin semnarea unor cereri de ofertă semnate cu SUA care au confirmat termenii contractuali, inclusiv costurile, specificațiile tehnice și perioada de livrare.

Ambasada a declarat că valoarea totală a contractelor a fost de aproximativ 23 de miliarde de dolari. Aceasta a inclus avioanele – evaluate la 10,4 miliarde de dolari – 18 drone MQ-9B Reaper – evaluate la 2,97 miliarde de dolari – și mai multe tipuri de muniții evaluate la 10 miliarde de dolari.

 

Încă dinaintea preluării mandatului, administrația Biden a declarat că va analiza condiţiile în care au fost semnate aceste acorduri.


Antony Blinken, noul secretar de stat al SUA, a precizat la sfârșitul lunii octombrie, data la care încă nu deţinea această funcţie, că vânzarea avioanelor F-35 către este EAU este „ceva la care ar trebui să ne uităm foarte, foarte atent”, datorită obligațiilor SUA de a păstra avantajul militar al Israelului în Orientul Mijlociu.

Cu doar câteva ore înainte de  învestirea lui Joe Biden în funcție de președinte al Statelor Unite, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi administraţia Donald Trump au ajung la un acord privind vânzare de arme, în valoare de 23 miliarde dolari, printre care se numără şi cele 50 avioane F-35.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel