Vânzarea celor 200 de tancuri israeliene Merkava Mk3 către Maroc este blocată

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

La mijlocul lunii iunie a acestui an, Israelul a decis să negocieze primul contract pentru vânzarea tancului Merkava. Se întâmplă de puţine ori ca Israelul să precizeze țările către care exportă arme. Cu toate acestea, în ultimele luni au existat mai multe ipoteze vehiculate.

Ulterior, au apărut informaţii că, cel mai probabil, Marocul ar putea deveni proprietarul mai multor tancuri Merkava Mk3. La vremea respectivă, o sursă din mass-media araba a scris că între Rabat și Ierusalim a fost deja redactat un acord pentru achiziționarea a 200 de tancuri.

Dorința Marocului, potrivit acestor surse, era ca Merkava Mk3 să fie principalul tanc de luptă al armatei regale marocane, alături de tancurile americane Abrams.

Totuşi, cu s-a tras concluzia că Marocul poarta negocieri cu Israelul pentru tancuri Merkava? În luna iunie a acestui an, jurnalistul Emmanuel Fabian de la  The Times of Israel, a precizat că Israelul discută discret despre vânzarea mai multor tancuri vechi Merkava, nu doar către una, ci către două țări, dintre care una se află în Europa. 

Acest contract de vanzare pentru tancurile Merkava ar fi un moment istorică pentru Israel, deoarece armata israeliană nu a mai permis niciodată până acum transferul acestor tancuri, indiferent de vechimea lor, către alte state. 

Într-un interviu acordat în iunie cotidianului financiar israelian Calcalist, directorul Direcției de Cooperare Internațională pentru Apărare a Israelului [SIBAT], Yair Kulas, a mărturisit că negocierile pentru vânzarea de tancuri de luptă Merkava către doi clienți străini se află într-un "stadiu avansat". Yair Kulas a precizat atunci doar că unul dintre aceștia este un stat european.

Cu toate acestea, la scurt timp, pe paginile de Twitter ale mai multor analist militari, au fost publicat informaţii care susțin că există deja acorduri pentru furnizarea tancurilor Merkava. Acestea au fost trimise către Cipru și Măroc. Tancurile israeliene Merkava ar urma să înlocuiască cele 41 de tancuri T-80U / UK donate Ucrainei de Cipru, precum și tancurile T-72B deţinut de forţele armate din Măroc.

Pe 11 august 2021 a avut loc un eveniment important între Măroc și Israel – au semnat trei acorduri care acoperă consultări politice, domeniul aviație și cultură. Apoi, în noiembrie 2021, aceste două state și-au consolidat și mai mult relația prin semnarea unui acord în domeniul apărării. În urma normalizării relațiilor, regele Mohammed al VI-lea și președintele israelian Isaac Herzog au inițiat o formă de comunicare scrisă pentru a-și menține alianța diplomatică.

De la semnarea acordurilor dintre cele două țări, Marocul a devenit un client important al industriei de apărare israeliene. Tancurile Merkava ar oferi Marocului posibilitatea unei modernizări substaţiile a capacităţilor sale militare.

Astăzi, însă, „visul” Forțelor Terestre din Maraoc este din ce în ce mai îndepărtat. Conflictul care a apărut în Orientul Mijlociu între Hamas și Israel a blocat de fapt posibila vânzare din două motive.

Primul motiv este că Ierusalimul are nevoie în prezent de toate tipurile de blindate, fie că este vorba chiar şi de versiunea mai vechie a Merkava Mk3 

Al doilea motiv este politica Rabatului față de conflict. Când conflictul din 2023 dintre Israel și Hamas a început pe 6 octombrie, Nasser Bourita, ministrul de externe marocan, a rămas ferm în angajamentul neclintit al Marocului față de cauza palestiniană. Un val de solidaritate a inundat străzile Marocului în timp ce nenumărați cetățeni s-au adunat pentru a protesta împotriva Israelului, dar susţinând Palestina.

Obiectiv vorbind, în acest moment, șansele ca Marocul să obțină cele 200 de tancuri dorite din Israel scad pe zi ce trece. dar același lucru se poate spune și despre tancurile Abrams. Da, pentru că Rabatul și-a dorit ca, pe lângă 200 de tancuri Merkava Mk3, să achiziționeze și 200 de tancuri Abrams din SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel