Valentin Naumescu: Rusia va încerca să supună Ucraina. O victorie a lui Putin ar putea duce și la anexarea Belarusului

Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), în cadrul unui interviu, a analizat situația de pe frontul ucrainean după atacul fără precedent al Federației Ruse asupra obiectivelor de infrastructură critică și civile din Ucraina.

Expertul atrage atenția asupra faptului că situația din Ucraina e deosebit de gravă iar în următoarea perioadă Rusia va continua bombardamentele pentru a încerca să supună Ucraina.

Valentin Naumescu subliniază că sprijinul pe care Occidentul va trebui să îl acorde Ucrainei, atât financiar cât și militar, devine crucial pentru înfrângerea ocupantului rus.

„Rusia va forța în perioada următoare o supunere a Ucrainei, va folosi categorii de armament din ce în ce mai greu cu rază lungă de acțiune. Acum au folosit rachetele de croazieră, nu exclud folosirea din nou a rachetelor hipersonice.

Am spus în intervențiile publice anterioare din săptămânile din urmă că mă aștept la bombardamente intense asupra orașelor ucrainene, posibil chiar în centrul Kievului unde forța simbolică e mai mare”, a subliniat Valentin Naumescu, într-o intervenție la postul de televiziune B1 TV.

„Așteptăm reacția Occidentului, să vedem cum va răspunde el și cât de important va fi sprijinul financiar pentru refacerea rapidă a infrastructurii energetice afectate. Se apropie sezonul rece iar Ucraina are nevoie de energie. Kievul a anunțat că își oprește exportul de energie către UE, deci e o situație dramatică. Pe de altă parte e nevoie de sprijin militar masiv și corespunzător pentru ca Ucraina să poată să facă față acestui război din ce în ce mai dur”, a adăugat expertul.

 

Anexarea Belarusului în cazul în care Rusia câștigă războiul din Ucraina

 

Valentin Naumescu a analizat și situația din Belarus, principalul aliat al Federației Ruse, unde Aleksandr Lukașenko, cel care susține invadarea Ucrainei prin acordarea de suport logistic Rusiei, a reușit să evite intrarea directă a Belarusului în conflict, dar care e supus unor presiuni tot mai mari din partea Moscovei în contextul înfrângerilor din ultimele săptămâni.

Reputatul profesor atrage atenția că în urma unui scenariu nedorit în care Rusia ar ieși învingătoare din Ucraina, Belarusul ar putea fi următoarea piesă a visului lui Vladimir Putin de a ridica un imperiu post-sovietic.

„De la începutul invaziei Vladimir Putin a încercat să implice și Belarusul în acest război. Într-un fel Belarusul o face, trupe rusești atacă Ucraina de pe teritoriul statului Belarus, dar până în prezent nu a fost o implicare directă. E clar că Vladimir Putin dorește să implice Belarusul în acest război, după cum la fel de clar îmi e că la finalul războiului (n.r. - în cazul nefericit în care Rusia ar ieși învingătoare) Putin nu exclude ca atunci când se vor face socotelile și se va face bilanțul să includă Belarusul cu totul în Federația Rusă pentru a reface imperiul post-sovietic.

Lukașenko e un dictator care are experiență politică în relația cu Rusia. De peste 25 de ani tratează cu Rusia fiind desigur un apropiat și un actor favorabil Rusiei. Belarusul e o țară mică, fără relații sau susținători. Lukașenko până acum a reușit să rămână în afara războiului, a știut să gestioneze relația cu Putin în așa fel încât să-i lase acestuia din urmă impresia că este de partea sa, dar în același timp să nu intre direct în război. Nu știu dacă acest lucru se va menține și în perioada următoare, dar e clar că există o presiune din ce în ce mai mare a Moscovei asupra Minskului pentru intrarea în război și până la urmă Lukașenko ar putea să cedeze”, a conchis Valentin Naumescu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel