Abordarea NATO faţă de războiul din Ucraina trebuie să se schimbe. Generalul Breedlove: De ce nu putem spune că vom fi acolo atâta timp cât este nevoie?

Cristian Soare |
Data publicării:
Fostul comandant suprem al forțelor aliate din Europa, generalul (ret.) Philip M. Breedlove. Sursa Foto: Department of Defense (DoD).
Fostul comandant suprem al forțelor aliate din Europa, generalul (ret.) Philip M. Breedlove. Sursa Foto: Department of Defense (DoD).

Săptămâna aceasta, la Washington va avea loc un summit NATO. La summit se va discuta despre formatul cooperării Ucrainei cu Alianța și despre asistența militară acordată Kievului. După cum a raportat anterior Casa Albă, documentul care va fi prezentat la summitul de la Washington va oferi Ucrainei o "punte instituțională către aderarea la NATO".

Astfel, în contextul prezentării acestui document, Vocea Americii a vorbit cu generalul Philip Breedlove despre cooperarea Ucrainei cu NATO, potențiala aderare și posibilele schimbări dacă Donald Trump devine președintele Statelor Unite. Philip Breedlove este fostul comandant al Comandamentului european al Statelor Unite și al 17-lea Comandant suprem al forțelor aliate din Europa.

Întrebat care sunt principalele provocări cu care se confruntă NATO în pragul acestui summit de la Washington, generalul Breedlove a precizat că există o mulțime de lucruri pe care NATO le va analiza.

,,Cred că principala provocare va fi cum să mergem mai departe alături de Ucraina. Există destul de multe țări NATO care doresc să înceapă un program de aderare pentru Ucraina, iar alte țări nu sunt încă pregătite să facă acest lucru. Așadar, cred că compromisul, după cum ați auzit, este această punte către NATO'', a spus generalul american.

Acesta a ţinut să precizeze că nu va exista o ofertă formală de aderare a Ucrainei, dar, mai important, statele membre NATO ,,vor trebui să discute modul în care vom începe să garantăm securitatea Ucrainei. Aceasta va fi o discuţie importantă și, sincer, serioasă, foarte serioasă, deoarece este umbrită de eșecul Memorandumului de la Budapesta din 1994.

 

Ucrainei nu i se va oferi statutul de membru NATO

 

Fostul comandant al Comandamentului european al Statelor Unite a fost întrebat ce altceva în afară de sediul de la Wiesbaden și de Consiliul NATO-Ucraina se mai poate face pentru a apropia Ucraina de NATO?

,,Primul lucru de făcut este să îi ajutăm să câștige acest război. În țările occidentale, în special în țara mea, Statele Unite ale Americii, politica (față de Ucraina - n.r.) este foarte slabă. Nu este bine definită. Spunem că vom fi acolo atâta timp cât va fi nevoie sau că le vom oferi tot ceea ce au nevoie. Și ceea ce nu putem spune este: vom fi acolo atâta timp cât este nevoie pentru a face ce? Le vom da tot ce au nevoie pentru a face ce?'', a răspuns Philip Breedlove.

Potrivit generalului american, abordarea Statelor Unită, dar şi a celorlalte state aliate ar trebui să sune cam așa: "să învingem complet forțele rusești din interiorul Ucrainei și să le împingem înapoi la frontierele rusești".

,,Dar nu facem asta. Prin urmare, unul dintre cele mai importante lucruri legate de viitorul summit, având în vedere toate aceste discuții despre Ucraina, Georgia, Moldova și alte locuri în care Rusia încearcă să își extindă influența, este că trebuie să avem o politică declarativă publică demonstrabilă privind modul în care vom sprijini Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei și să alunge forțele ruse de pe teritoriul ucrainean'', a argumentat Breedlove.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel