U.S. Air Force ratează ținta: În 2024, achiziția de avioane F-35 va fi sub minimul necesar

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force

În ciuda unei creșteri a bugetului pentru apărare al SUA pentru anul 2024, U.S. Air Force (USAF) nu poate sa-si achiziționeze lotul minim obligatoriu de 72 de avioane de luptă de generația a V-a F-35 Lightning II. 

Congresul SUA a adăugat trei avioane F-35 suplimentare la programul de achiziție al Forțelor Aeriene SUA pentru anul fiscal 2024 (FY 24) în legea de alocări aprobată și semnată în acest weekend și a majorat, de asemenea, bugetul pentru modernizarea motorul F135 utilizat de acest avion de luptă.

Proiectul de lege final adaugă 541 de milioane de dolari pentru achizițiile legate de F-35, din care 277 de milioane de dolari vor cumpăra cele trei avioane de luptă suplimentare în varianta A și 264 de milioane de dolari pentru "piese de schimb pentru motoare"

De remarcat, în timp ce Forțele Aeriene ale SUA au inclus F-35 suplimentare pe majoritatea "listelor de priorități nefinanțate" din ultimii ani, nu a inclus F-35 pe lista sa pentru anul fiscal 2024.

Adăugarea ar ridica achiziția Forțelor Aeriene ale SUA pentru 2024 la 51 de F-35A, față de cele 48 solicitate în FY24. În noul buget FY25 care tocmai a fost prezentat Congresului SUA în această lună, Forțele Aeriene ale SUA au cerut doar 42 de F-35, explicând că a trebuit să facă reduceri la mai multe portofolii, inclusiv la avioanele de luptă, pentru a se încadra în Legea privind responsabilitatea fiscală, care a tăiat 2 miliarde de dolari din planul de cheltuieli al USAF.

Legislatorii și-au exprimat nemulțumirea față de U.S. Air Force pentru că au declarat că au nevoie de 72 de avioane de luptă pe an pentru a opri declinul constant al inventarului de aeronave de luptă, dar continuă să renunțe la avioanele mai vechi și nu le înlocuiesc în proporție de unu la unu.

În bugetul pentru anul fiscal 2025, Forțele Aeriene ale SUA au cerut doar 66 de avioane de vânătoare - din care 12 sunt F-15EX - și au limitat programul EX la 98 de avioane, după ce inițial au planificat să construiască până la 188 și, cel mai recent, la 104.

În total, proiectul de lege pentru anul fiscal 2024 finanțează un total de 86 de F-35 pentru serviciile armate, inclusiv 16 pentru Marine Corps și 19 pentru U.S. Navy. Pentagonul a cerut doar 68 de F-35, pentru toate serviciile, în anul fiscal 2025.

Biroul pentru programul comun F-35 a declarat că este "la curent cu cele trei F-35A suplimentare și va aduce această nouă cerință în cadrul negocierilor pentru lotul 18-19" cu Lockheed Martin, care sunt în curs de desfășurare de mai bine de un an.

Oficialii programului și cei din industrie se așteaptă că costurile unitare ale F-35 să crească în următoarele loturi, din cauza inflației, a costurilor mai mari cu forța de muncă și a faptului că avionul F-35 în versiunea Block 4 va fi o platformă mai avansată decât predecesorii săi, având mai multe sisteme de război electronic, dar și capacitatea de a purta mai multe arme.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel