US Army va testa aruncătorul de bombe turelat Nemo, produs de Finlanda

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Compania finlandeză Patria, a anunțat că a încheiat un acord cu US Army pentru a efectua un studiu de fezabilitate asupra aruncătorului de bombe Nemo, dispus într-o turelă. Studiul este făcut în cadrul programului american FCT (Foreign Comparative Testing – Testare Comparativă a produselor Străine).

Potrivit antreprenorului finlandez, testarea completează colaborarea în curs, dintre Patria și Forțele Terestre ale SUA (US Army), ca urmare a unui acord de cooperare privind cercetarea și dezvoltarea (CRADA), din luna mai.

Seria de verificări constă în mai multe teste și demonstrații în SUA și Finlanda în cadrul cărora, aruncătorul Nemo de calibru 120 mm va fi evaluat cu întrebuințarea munițiilor americane și la nivelul cerințelor US Army.

Acordul privind testarea sistemului Nemo reprezintă o continuare a efortului US Army de a înzestra brigăzile blindate și cele Stryker cu capacități de lovire precisă și rapidă, în care echipajele sunt bine protejate. În 2018 și 2020, US Army a întreprins anchete de piață pentru a identifica firme capabile să producă aruncătoare modulare de bombe, dispuse în turelă - Modular Turreted Mortar System (MTSM).

Conform celor de la Patria, Nemo este cel mai important MTSM calibru 120 mm, din lume. Aruncătorul este comandat de la distanță, execută lovituri cu traiectorii directe și indirecte, de pe loc și din mișcare. Este compact și ușor de instalat, putând fi montat pe autovehicule ușoare, șenilate, blindate pe roți sau pe nave.

Comentariul autorului: Primul client al sistemului de armament Nemo a fost Slovenia, care cumpărat 12 sisteme. Arabia Saudită a achiziționat 36 de sisteme pentru a echipa vehiculele de luptă LAV II. Recent, Patria oferă sistemul încorporat în containere standardizate pentru a-i crește flexibilitatea. Containerul poate fi instalat pe un camion, pe o navă ușoară sau poate fi așezat la sol, în vederea lansării.

Bătaia aruncătorului de bombe Nemo este de peste 10 km. Tunul se rotește 360 de grade, iar unghiul de înclinare al țevii este cuprins între -3 și +85 de grade. Masa turelei este de 1.900 kg. Are o cadență practică de tragere, de șase lovituri pe minut, din care primele trei proiectile pot fi lansate în 15 secunde. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel