US Army testează un prototip de mortier autopropulsat foarte avansat tehnologic

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

BAE Systems a livrat Forțelor Terestre americane primul prototip de mortier cu turelă telecomandată, bazat pe vehiculul blindat multifuncțional (AMPV). Blindatul este echipat cu mortierul ”Patria NEMO” de 120 mm cu turelă telecomandată. Prototipul prezintă un sistem de plăci superioare – pachetul de echipamente pentru misiune externă (External Mission Equipment Package - ExMEP) - nou proiectat, care permite instalarea ușoară a unei varietăți de turele.

Rezultatul unui efort rapid de investiții în tehnologie, în care au colaborat US Army, BAE Systems și KONGSBERG/Patria, prototipul demonstrează o creștere potențială a variantelor pentru familia de vehicule AMPV extrem de adaptabilă. Șasiul AMPV oferă opțiuni de luptă, cum ar fi Patria NEMO, într-un ritm mult mai rapid și cu costuri reduse, a precizat BAE Systems, pe 6 martie.

„Predarea acestei capabilități remarcabile US Army pentru evaluare este un pas important în crearea de opțiuni mai largi, multifuncționale, pentru ca militarii să-și mențină superioritatea pe câmpul de luptă”, a declarat Bill Sheehy, directorul programului AMPV al BAE Systems. „Prototipul AMPV Turreted Mortar s-a născut dintr-o discuție de capabilitate pe care am avut-o cu US Army în 2022 – în același an în care ExMEP a fost conceptualizat cu partenerii din industrie și pe care îl așteptăm cu nerăbdare să fie evaluat. Abordarea colaborativă, orientată spre viitor, pentru a-l dezvolta va aduce beneficii luptătorilor, iar AMPV la acest lucru se referă.”

Prototipul de mortier AMPV este o platformă de sprijin cu foc indirect și direct care poate fi utilizată în scenarii multi-misiune. Sistemul permite bombardamente masive într-un timp extrem de scurt, până la cinci proiectile putând fi lansate în mai puțin de patru secunde în timp ce vehiculul este staționat sau în mișcare.

Prototipul AMPV cu turela NEMO Patria, care are încărcare automată, este diferit de mortierul, tot pe șasiu AMPV, produs în prezent de BAE Systems pentru US Army.

Astfel, varianta AMPV mortier, care este una dintre cele cinci variante aflate în prezent în producție cu US Army, încorporează vechiul sistem de 120 mm. Acest nou prototip AMPV de mortier cu turelă automată oferă o îmbunătățire semnificativă care nu numai că ar permite capabilități sporite și sprijinul mai bun al forței, ci și ar menține soldații complet protejați datorită blindajului oferit de vehicul, a precizat BAE Systems.

În următoarele luni, US Army va rula prototipul de mortier AMPV cu turelă Patria NEMO prin evaluări riguroase pe teren pentru a verifica în ce măsură capabilitățile acestuia corespund nevoilor soldaților pe câmpul de luptă.

Acesta este al doilea prototip AMPV cu turelă din ultimele trei luni pe care BAE Systems l-a prezentat, celălalt fiind o capabilitate contradronă (Counter-Unmanned Aircraft System - C-UAS), care utilizează placa superioară ExMEP. Pe măsură ce luptele evoluează, șasiul construit special al platformei AMPV exemplifică numeroase oportunități pentru integrarea perfectă a capabilităților necesare brigăzilor blindate ale US Army, a mai precizat BAE Systems.

AMPV este programul US Army prin care se va înlocui vehiculele din familia M113.

Programul este esențial pentru viitorul brigăzii blindate (ABCT - Armored Brigade Combat Team) și va îndeplini integral strategia US Army privind protecția, mobilitatea, fiabilitatea și interoperabilitatea. AMPV va fi integrat în ABCT și trebuie să funcționeze alături de tancul M1 Abrams și blindatul M2 Bradley.

US Army a identificat AMPV ca prioritate de vârf pentru siguranța și supraviețuirea soldaților și, prin urmare, îndeplinește cerințe stricte de protecție. AMPV valorifică aspecte ale vehiculului de luptă al infanteriei Bradley și ale obuzierului autopropulsat M109A7, sporind caracterul comun în flota de vehicule a ABCT.

 US Army a atribuit BAE Systems un contract de producție la rată completă în august 2023 pentru a continua fabricarea familiei de vehicule AMPV la un ritm ridicat și susținut. Familia AMPV constă din cinci variante specifice unor categorii de misiuni, inclusiv vehicul de uz general (blindat clasic de luptă), mortier, comanda misiunii, tratament medical și vehicul de evacuare medicală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel