US Army îşi caută obuzier autopropulsat. Elbit Systems oferă obuzierul autopropulsat ATMOS

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Armata Statelor Unite este în căutarea unui nou obuzier autopropulsat care să vină în sprijinul brigăzilor sale echipate cu vehicule blindate Stryker, care operează în prezent obuziere tractate M777 de 155 mm. Competiţia se anunţă a fi una strânsă în ceea ce priveşte ofertele de obuziere autopropulsate care au ajuns pe masa armatei americane.

Companii din Israel, Serbia și Suedia, precum și din Statele Unite, se întrec în oferte. Potrivit publicaţiei Defense-News, câştigătorul ar urma să fie anunţat anul viitor.

Elbit Systems din Israel, Yugoimport din Serbia și Bofors din Suedia, gigantul european din domeniul apărării BAE System, cu sediul în Marea Britanie, au confirmat că vor participa la începutul anului 2021 la un proces de selecţie organizat de Armata SUA. Compania americană de automobile AM ​​General, în cooperare cu Mandus Group, şi-a anunţat participarea.

Armata SUA a anunțat pentru prima dată în iulie că este în căutarea unor noi obuziere autopropulsate pentru brigăzile sale Stryker, exprimându-și interesul doar pentru proiectele care au intrat în producția de serie.

Potrivit analiştii militari care se ocupă de secţiunea The War Zone a publicaţiei The Drive, US Army este în căutarea unui obuzier autopropulsat care să fie net superior obuzierului M777 – care o piesă de artilerie tractată de 155 mm. Cerinţele militarilor americani pentru viitorul lor obuzier autopropulsat sunt următoarele: un grad de autonomie şi mobilitate ridicat şi o cadenţă de tragere mult mai mare.

Compania israeliană Elbit Systems este cel mai recent competitor intrat în cursa pentru viitorul obuzier autopropulsat al Armatei SUA.

Elbit Systems oferă obuzierul autopropulsat ATMOS, cunoscut și sub numele de Iron Saber. Obuzierul oferit de compania israeliană este unul de 155 mm/52 de calibre, montat pe un camion 8x8. Acest obuzier vine montat şi pe camioane 6x6, dar compania israeliană oferă Armatei SUA aceiaşi configuraţie a obuzierului ATMOS folosită şi de Forței de Apărare Israeliene. 

BAE Systems Bofor oferă Archer, un alt obuzier de 155 mm cu calibru 52 montat pe camion.

Sistemul suedez de artilerie produs de BAE Systems Bofors, Archer de 155 mm a fost integrat recent pe o platformă militară Rheinmetall MAN (RMMV) HX2 (8 × 8), dar nu este clar dacă acesta configuraţie este cea oferită armatei SUA, deoarece obuzierul vine montat şi pe camioane Volvo A30D 6x6.

Pentru a satisface cerințele potențialilor clienților externi, BAE Systems Bofors a integrat sistemul de artilerie Archer de 155 mm, împreună cu sistemul automat de încărcare a munițiilor, pe un camion RMMV HX2.  Limitele de ridicare a tunului sistemului de artilerie de 155 mm sunt de la -1 ° la 70 °, cu o deplasare transversală față de șasiul camionului de 85 ° la stânga și la dreapta.

Yugoimport din Serbia, prin intermediul partenerului său american Global Military Products (GMP), trimite o variantă a obuzierului său autopropulsat Nora B-52 de 155 mm/52 de calibre. Institutul de Tehnică Militară de Belgrad, deținut de guvernul fostei republici iugoslave, a început dezvoltarea acestui sistem la începutul anilor 2000. Cele mai recente versiuni ale sistemului Nora B-52 includ capabilități computerizate de control al focului. De asemenea, are un încărcător automat cu o magazie cu 12 rotunde, precum și spațiu pentru a stoca alte 24 de proiectile. 

Cea mai recentă variantă, cunoscută și sub numele de Aleksander, care a fost prezentată în 2017, are o turelă complet reproiectată pe care este instalată obuzierul de 155 mm. Toate versiunile existente Nora B-52 folosesc un șasiu de camion 8x8 modificat, produs de compania FAP din Serbia. 

AM General și Mandus Group oferă Brutus, care nu este altceva de cât un obuzier aproape identic cu M777, deoarece are un tun de 155 mm/39 calibre, dar nu este tractat, ci instalat pe şasiul unui camion 6x6 de tip Family of Medium Tactical Trucks (FMTV). Configurația Brutus nu include niciun fel de sistem automat de încărcare.

Deși nu a fost încă confirmat că participant, compania Nexter, din Franța, a declarat că este interesată să participe la demonstraţia de anului viitor cu cea mai recentă versiune a obuzierului Caesar.

Lipsa companiilor americane în acesta competiţie se datorează în mare măsură faptului că obuzele autopropulsate sunt ceva pentru care Armata SUA nu a prezentat un interes foarte mare de-a lungul timpului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel