US Army a ripostat și bombardat milițiile proiraniene după atacul asupra bazei militare Taji

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Armata Statelor Unite a desfăşurat în cursul nopţii de joi spre vineri mai multe lovituri aeriene împotriva unor poziţii deţinute de o grupare proiraniană în mai multe regiuni din Irak, la o zi după moartea a doi americani şi a unui britanic într-un atac cu rachetă în apropiere de Bagdad, notează AFP.

"Aceste lovituri au fost defensive, proporţionale şi ca răspuns direct la ameninţarea reprezentată de grupările armate şiite proiraniene care continuă să atace baze găzduind forţele coaliţiei" internaţionale antijihadiste în Irak, a informat Pentagonul într-un comunicat.

Ele au vizat cinci depozite de armament ale Kataib Hezbollah, una din facţiunile proiraniene cele mai radicale din Irak, "pentru a le reduce capacităţile de a efectua viitoare atacuri contra forţelor coaliţiei", a precizat Departamentul american al Apărării.

"Aceste grupări teroriste trebuie să-şi înceteze atacurile împotriva forţelor americane şi ale coaliţiei, în caz contrar suportând consecinţele, la momentul şi locul ales de noi", a adăugat Pentagonul.

 

Atacul aerian, răspuns după atacarea bazei Taji de către milițiile proiraniene



Anterior, secretarul american al apărării, Mark Esper, avertizase că Washingtonul îi "va pedepsi pe cei vinovaţi", după ce mai mult de 30 de rachete au fost trase miercuri spre seară asupra importantei bazei Taji, de la periferia Bagdadului, care adăposteşte militari ai coaliţiei.

Doi militari american şi o membră a forţelor britanice şi-au pierdut viaţa în acest atac, soldat, de asemenea, cu 14 răniţi americani, britanici, polonezi şi de altă naţionalitate, dintre care cinci sunt în stare gravă.

"Loviturile au început la ora locală 01.00 (joi, 22.00 GMT) cu ajutorul unor diverse aparate", potrivit unui responsabil american care a afirmat că nu are detalii despre numărul victimelor.

"Nu a fost o operaţiune a coaliţiei, ci una specific americană", a precizat el pentru AFP.

La Bagdad, responsabili locali din cadrul forţelor de securitate au declarat au fost vizate de cel puţin cinci bombardamente baze ale Kataib Hezbollah din zona Jorf al-Sakher, în provincia Babylon care mărgineşte Bagdadul la sud.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel