US Air Force, în fața celei mai acute crize în programul F-35. 15% din flotă a fost consemnată la sol

Tudor Curtifan / 15 iul 2021 / 20:50
F-35, Sursă foto: Lockheed Martin
F-35, Sursă foto: Lockheed Martin

Probleme pentru F-35 în cadrul US Air Force, unde aproximativ 15% din flotila Forțelor Aeriene se află consemnată la sol ca urmarea a unor probleme tehnice. 

E vorba despre probleme tehnice apărute la motor. Generalul american Eric Fick, coordonatorul programului F-35 din cadrul Pentagonului, a precizat acest lucru în timpul unor audieri în Camera Reprezentanților din Congresul american, notează The Drive. Audierea a avut loc pe data de 13 iulie.

Astfel, din cauza unor deteriorări a paletelor turboreactoarelor, 46 de aeronave se află consemnate la sol până la remedierea situației.

Sursa citată precizează că aceasta e cea mai dificilă perioadă pentru US Air Force, în ceea ce privește consemnarea indisponibilitatea aeronavelor de generația a V-a.

Către US Air Force au fost livrate până în prezent 283 de aeronave stealth de generația a V-a de tip F-35, ceea ce înseamnă că în prezent aproximativ 15% din flotila de F-35 nu e operabilă.

Motorul F119, dezvoltat de compania americană Pratt & Whitney, este în prezent cel mai puternic motor din lume pentru avioane bimotor (cu două motoare). Motorul F135 este motorul care propulsează avionul de luptă F-35 și este, de asemenea, cel mai puternic din clasa sa.

 

Su-57 rus are probleme mai mari cu motorul

 

Probleme mult mai mari la motoare întâmpiă Federația Rusă în programul Su-57.

Rușii au ajuns la concluzia că motorul Saturn AL-41F pur și simplu nu este suficient de puternic pentru Su-57 și au anunțat că au rezolvat problema, prin dezvoltarea noilor motoare Saturn Izdeliye 30 proiectate special pentru Su-57. Dar în cel mai optimist scenariu, în cazul în care nu vor mai apărea noi probleme, dezvoltarea acestui motor va mai dura câțiva ani. Asta înseamnă că primele Su-57 vor dispune tot de motoare Saturn AL-41F-1.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy