Armata Bulgariei va moderniza o parte din tancurile T-72

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Ministerul Apărării din Bulgaria a încheiat, pe 16 decembrie, un contract cu compania de stat autohtonă TEREM-Holding, pentru modernizarea a 44 de tancuri T-72 și a trei vehicule de comandă și stat major MT-LB U. Valoarea totală a contractului este de 78,7 milioane de leva (40,2 milioane euro), lucrările urmând să se desfășoare în următorii doi ani. Programul de modernizare a fost precedat de reparațiile la 13 tancuri T-72, efectuate de aceeași societate de stat în perioada 2019-2020, se menționează în comunicatul de presă al companiei.

"Acest contract vizează îmbunătățirea capacităților Forțelor Terestre. Este un pas util în direcția corectă. În acest fel, restabilim echilibrul în modernizarea forțelor armate", a declarat ministrul apărării Krassimir Karakachanov. De asemenea, oficialul și-a exprimat încrederea că proiectul pentru un nou vehicul blindat de infanterie va fi implementat.

Directorul executiv al TEREM-HOLDING EAD, Ivan Doskov, a subliniat importanța contractului pentru companie. "Semnarea sa este o continuare a eforturilor depuse de Ministerul Apărării pentru a restabili capacitățile de luptă ale armatei bulgare, iar TEREM - HOLDING face parte din acest proces. Fiecare leva și resursele financiare investite reflectă, de asemenea, asupra păstrării capacităților de reparații militare", a spus Ivan Doskov.

Modernizarea T-72 se va axa pe reducerea timpului de detectare, identificare (a tipului) și distrugere a țintei, creșterea preciziei loviturilor, a ratei de supraviețuire a echipajului, a autonomiei de deplasare, precum și a capacității de a schimba un volum mare de informații cu celelalte stații radio aflate în legătură.

O parte din activitățile de modernizare vizează instalarea unor noi sisteme privind: conducerea focului, creșterea autonomiei, conducerea acțiunilor de luptă și avertizarea timpurie de iradiere (tancul a fost țintit pentru a fi atacat).

Modernizarea va fi realizată în cooperare și cu entități străine și va implica transferul de competențe și cunoștințe legate de mentenanța noilor tehnologii. Potrivit ministrului bulgar al apărării, acesta va fi un alt pas către creșterea capacităților industriei bulgare de apărare.

Potrivit Defence24.pl, lucrările vor fi realizate de uzina TEREM-Han din Tărgoviște, nord-estul Bulgariei, care face parte din TEREM-Holding.

Comentariul autorului: Armata bulgară are dotare 150 – 200 de tancuri T-72M. Acest tip reprezintă versiunea pentru export a tancului sovietic T-72A (din anul 1979), ultimul fiind prima modernizare a tancului original T-72 Ural (din 1973).

O altă țară din NATO care a optat pentru modernizarea tancurilor T-72 este Polonia. Deține și ea un număr mare tancuri de acest tip – aproximativ 380. Direcțiile principale de modernizare sunt adaptarea la noile cerințe ale câmpului de luptă și interoperabilitatea totală cu sistemele standard NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel